W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x

 
Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Danuty, Jana, Janiny , 24 czerwca 2019

Szarlotka z landsberskiej renety w Miejskim Ośrodku Sztuki

2019-03-14

Reneta landsberska – jeden ze znaków miasta, który jest systematycznie przywracany do życia. Tym razem stała się obiektem zainteresowania artystów młodego pokolenia.

medium_news_header_24245.jpg

Miejski Ośrodek Sztuki zaprosił do siebie studentów Akademii Sztuk Pięknych, aby w artystyczny sposób zajęli się właśnie renetą landsberską. I jak pisze pani Laura Ociepa, studentka ASP i uczestniczka spotkania, właśnie w piątek na wernisażu odbędzie się pieczenie ciasta z tym jabłkiem.

Szarlotka powstanie z ostatniego słoiczka musu z renety, który użyczyła studentom pani Wieńczysława Piórkowska - propagatorka przepisu i jabłka.

Reneta Landsberska – odmiana jabłoni domowej wyhodowanej w Gorzowie – Landsbergu w 1840 roku. Od kilku lat jabłoń starannie i pieczołowicie odtwarzają miłośnicy tego kwaskowatego i twardego jabłka. Mało tego, fani tego znaku nie mniej pieczołowicie rejestrują podgorzowskie sady, w których to stare drzewo można jeszcze spotkać.

Tym bardziej ciekawym jest podejście twórców, artystów, którzy też zainteresowali się właśnie lokalnym jabłkiem.

Artystyczną szarlotkę upieką w piątek o 18.00 studentki Laura Ociepa, Renata Motyka, Stefania Michera wraz z Panią Wieńczysławą Piórkowską, twórczynią przepisu, zaangażowaną w promocję jabłka. Pieczenie jest częścią projektu Tabor Hexen Gore realizowanego w Gorzowie przez Pracownię Działań Przestrzennych ASP Warszawa.

roch