więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Marka, Wiktoryny, Zenona , 29 marca 2024

Konkurs na „Gorzowski Słoik Jabłkowy”

2019-09-28, Mija dzień

Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na najsmaczniejszy i najbardziej popularny polski owoc – jabłko. W Gorzowie mamy swoje, wyhodowane jeszcze w przedwojennym Landsbergu. To stara odmiana renety – reneta landsberska.

 
  Fot. Bartłomiej Nowosielski

Reneta landsberska fantastycznie nadaje się do przygotowywania przetworów, a te mogą być doskonałym produktem, promującym miasto i pozytywnie wyróżniającym Gorzów na kulinarnej mapie Polski.Dlatego wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych, Ogrodniczych i Gorzowskim Rynkiem Hurtowym będziemy szukać regionalnego – gorzowskiego przysmaku z jabłka. Jak? Wspólnie z mieszkańcami!

Do 21 października br.mieszkańcy miasta, na adres mailowy Wydziału Promocji i Informacji Urzędu Miasta lub w wersji papierowej na adres urzędu, mogą nadsyłać przepisy na najlepszy „GORZOWSKI SŁOIK JABŁKOWY”. Przepis musi dotyczyć dania lub potrawy, który musi się dać za pasteryzować w słoiku. Głównym składnikiem powinno być jabłko, najlepiej reneta landsberska.

- Kraków ma precle, Poznań rogale, Toruń pierniki, a Gorzów ma jabłko. Reneta Landsberska doskonale nadaje się do przetworów. Dlatego chcemy, by w przyszłości, w oparciu o zwycięski przepis stworzyć regionalny produkt promocyjny– powiedziała Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji i Informacji, który jest inicjatorem konkursu. - Brakuje nam bowiem w Gorzowie takiego produktu, który stanowiłby doskonały upominek dla gości, turystów i mieszkańców, podczas miejskich imprez czy targów turystycznych – dodała.

Do partnerstwa w konkursie zostały zaproszone branżowe szkoły zawodowe: Zespół Szkół Gastronomicznych i Ogrodniczych. Dyrektor tej ostatniej, Jolanta Zielińska deklaruje dostarczanie owoców renety na potrzeby promocyjne miasta w przyszłości. Na terenie „ogrodnika” bowiem rośnie sad jabłkowy, założony na bazie sadzonek renety landsberskiej.

W konkursie przewidziane są nagrody. Główna to sprzęt kulinarny, który ufunduje Gorzowski Rynek Hurtowy. Prezes spółki Agata Dusińska podkreśliła, że na Renetę jest obecnie w Gorzowie moda. - Mieszkańcy pytają o sadzonki i chętnie je kupują, a GRH zależy na promocji renety wśród gorzowian. Od kilku tygodni na terenie placu targowego są przedawane certyfikowane sadzonki, jest zatem nadzieja, że tego unikalnego, gorzowskiego jabłka w przyszłości będzie jeszcze więcej - powiedziała.

W jury konkursu będą zasiadać mistrzowie kuchni, kucharze, szkoleniowcy i instruktorzy kulinarni – ambasadorowie miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon oraz Łukasz Konik.

Szefowie kuchni zgodnie przyznają, że czekali na takie przedsięwzięcie i bardzo chętnie zmierzą się z zadaniem, jakie stawia przed nimi konkurs. -Jabłko jest naturalnym i bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. To nasze, Gorzowa bogactwo, z którego powinniśmy korzystać - powiedział Dawid Szkudlarek, podczas konferencji prasowej, zapowiadającej konkurs. Paweł Salamon z kolei wyraził nadzieję na fajną współpracę z mieszkańcami i propozycje ciekawych przepisów. Dodał również, że Gorzów potrzebuje produktu regionalnego, który wyróżniłby nas na kulinarnej mapie Polski.

Szefowie kuchni, wybrane najlepsze projekty przygotują osobiście, wypróbują i wskażą ten, który będzie najsmaczniejszy i najbardziej pomysłowy, a jednocześnie najadający się do pasteryzacji, by gotowy produkt jak najdłużej zachował świeżość.

Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.

Konkurs jest dedykowany do osób, które ukończyły 16. rok życia.

Jabłoń reneta landsberska, znana również jako reneta gorzowska to stara odmiana jabłoni, wyhodowana w niemieckim Landsbergu (dzisiejszy Gorzów Wielkopolski) przez radcę prawnego Theodora Heinricha Otto Burchardta w 1840 roku.

Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji UM

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x