W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x

 
Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Klaudyny, Romana, Tomasza , 18 listopada 2019

Gorzowski Słoik Jabłkowy – finał konkursu

2019-10-23

Blisko 20 przepisów nadesłali gorzowianie w odpowiedzi na konkurs „Gorzowski Słoik Jabłkowy”.  Teraz przepisy oceniają kucharscy mistrzowie, a w piątek 25 października trzy, ich zdaniem najlepsze, wykonają podczas wielkiego finału konkursu na rynku przy Jerzego. Najsmaczniejszą jabłkową potrawę wybiorą wspólnie z mieszkańcami.

medium_news_header_26117.png

Konkurs dotyczył przetworów z jabłek, które będą podane w słoiku i poddane pasteryzacji. Dodatkowe punkty jurorzy konkursu, czyli mistrzowie kuchni – ambasadorowie kampanii Gorzów #Stąd Jestem, będą przyznawać za wykorzystanie w przepisie jabłek z renety landsberskiej. W sprawie rodzaju i smaku potrawy, zgodnie z regulaminem, była pełna dowolność. Najważniejszym warunkiem była konieczność wykorzystania jabłek w procesie jej przygotowania.

Konkurs, zorganizowany przez Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych oraz Gastronomicznych, to próba znalezienia gorzowskiego produktu regionalnego w oparciu o jabłko - renetę landsberską, odmianę wyhodowaną jeszcze w przedwojennym Landsbergu.

Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów, a te mogą być świetnym produktem, promującym miasto i pozytywnie wyróżniającym Gorzów na kulinarnej mapie Polski.

Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.

Na przepisy czekaliśmy od 1 do 21 października. W tym czasie wpłynęło 17 przepisów, traktujących jabłko jako główmy składnik potraw, nadających się do pasteryzacji w słoiku. To autorskie receptury na dżemy, konfitury, musy i masła jabłkowe, pojawił się także przepis na zamkniętą w słoiku szarlotkę.

Teraz jurorzy, Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik, ocenią wszystkie pod kątem jakości, proporcji użytych składników oraz indywidualnego pomysłu na przepis. Wybiorą trzy najlepsze, które zostaną wykonane podczas finału konkursu w najbliższy piątek, 25 października, na terenie Gorzowskiego rynku Hurtowego w czasie organizowanego tam Festiwalu Dyni i Chryzantemy.  

Wspólnie z mieszkańcami ocenią smak wybranych potraw i wyłonią zwycięzcę, dla którego przygotowana jest atrakcyjna nagroda; szybkowar, ufundowany przez Gorzowski Rynek Hurtowy. Dla dwóch pozostałych osób GRH przygotował nagrody w postaci koszów owocowo-warzywnych.

Finałowe gotowanie zaczynamy w piątek, o godzinie 9.00 na terenie GRH przy ul. Jerzego.

Zapraszamy!

Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji UM