2019-11-29, Mija dzień
W grudniu wizyta na rynku przy Jerzego to już tradycja i wręcz obowiązek. Tu w jednym miejscu będzie można kupić wszystko na wigilijny stół, a także przystroić swój dom niezwykłymi dekoracjami.
W grudniowej ofercie rynku przy Jerzego oczywiście będzie karp, ale także pieczywo, różne rodzaje kaszy i mąki, mięso i wędliny, owoce i warzywa (zwłaszcza ćwikła z chrzanem i kiszonki), różne rodzaje miodów, pierogi, jajka, grzyby i sery.
To tu będzie można kupić najładniejsze choinki, dekoracje i stroiki, a także coś pod choinkę, na przykład góralskie kapcie.
Podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego (16-22 grudnia) będzie można nabyć stroiki i dekoracje, wyroby rękodzielnicze, zabawki i świąteczne balony, a także miody, sery, pieczywo i wędliny. Na zziębniętych będzie czekać herbata z piernikami oraz grzane wino.
Do odwiedzenia ryneczku szczególnie zachęcamy 20 grudnia. Odbędzie się wspólne przygotowywanie wigilijnego Barszczu po gorzowsku, pod okiem mistrza Pawła Salamona, ambasadora miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem, nauczyciela zawodu w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie.
Początek o godzinie 9.00, a na degustację zapraszamy około godziny 11.00. W tym czasie będzie można skonsultować się z mistrzem w sprawach dotyczących przygotowywania wigilijnych potraw.
Targowisko przy Jerzego otwarte jest w każdy poniedziałek, środę, piątek i sobotę, od godziny szóstej do dwunastej. Na powierzchni 40 tysięcy metrów kwadratowych na rynku znajduje się ponad 300 miejsc handlowych, co daje klientom możliwość dużego wyboru.
Zarządzająca targowiskiem spółka Gorzowski Rynek Hurtowy podkreśla, że kupując u lokalnych dostawców wspieramy naszych sąsiadów, którzy produkują żywność blisko nas. Dzięki temu przyrządzane z niej potrawy są świeże, smaczne, a zwłaszcza zdrowe.
(żs)
Sylwester Lis, bo o nim mowa, odwiedził uczniów klas 6-8 Szkoły Podstawowej nr 6 w Gorzowie.