W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x

 
Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Anieli, Feliksa, Kamili, 31 maja 2020

Zdrowie na talerzu, czyli szpitalne jedzenie

2020-05-21

Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie  w swojej ofercie żywieniowej ma kilkanaście diet specjalistycznych, w tym wegetariańską lub wegańską. Lecznica jest też w stanie spełnić wymagania fruterian, czyli osób żywiących się jedynie surowymi owocami, orzechami i nasionami.

medium_news_header_27676.jpg

Dla pacjentów, którzy poinformowali personel o stosowanej przez siebie diecie i wymagają posiłków leczniczych zlecanych przez lekarza prowadzącego, szpital przygotowuje dania dostosowane do ich indywidualnych potrzeb. Są one gotowane przez szpitalnych kucharzy pod nadzorem dietetyka i specjalisty od żywienia; muszą dostarczyć pacjentom żywienie zabezpieczające ich całodobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zgodnie z ich preferencjami kulinarnymi i uwzględnieniem aktualnej sytuacji zdrowotnej.

Specjaliści są pewni, że prawidłowe rozpoznanie potrzeb żywieniowych chorych i odpowiednie zaplanowanie jego posiłków skracają przebieg choroby i okres pobytu w szpitalu, zwiększając szansę na wyzdrowienie; zmniejsza się też możliwość wystąpienia powikłań.

Mamy więc w szpitalu m.in. dietę cukrzycową, dla kobiet ciężarnych, niskobiałkową, nerkową, trzustkową, bezglutenową, bezlaktozową, niskotłuszczową, ubogo cholesterolową, wątrobowa, bezmleczną, bogato resztkową i ubogo resztkową, bogato białkowa, bezsolną i niskosodową.

Każdy pacjent otrzymuje 3 posiłki dziennie: śniadania, obiad, kolację. Dzieci dodatkowo II śniadanie i podwieczorek

A.W.