W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x

 
Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Augusta, Saturnina, Urbana, 31 października 2020

Lokalne produkty na Starym Rynku

2020-09-25

W sobotę, 26 września, na gorzowskim Starym Rynku odbędzie się kulinarne show. W ramach projektu ,,Rynek smakuje’’ szefowie wielu znanych kuchni upichcą mieszkańcom Gorzowa kilkanaście potraw z lokalnych produktów.

medium_news_header_28607.jpg

- Cieszę się, że razem z licznymi partnerami oraz z szefami świetnych kuchni będziemy mogli nie tylko ugotować smaczne i zdrowe potrawy, ale postaramy się pokazać sztukę kulinarną, podzielić się wiedzą kucharską, kreatywnością oraz opowiedzieć, co obecnie króluje na stołach – zapewnia jeden z szefów kuchni Paweł Salamon.

Jak mówi Marta Liberkowska, dyrektorka Wydziału Promocji i Informacji, najważniejszym celem imprezy jest prezentacja sztuki kucharskiej oraz promocja regionalnych produktów spożywczych, zarówno tych dominujących w naszym regionie, jak i zaraz za Odrą, bo partnerem wydarzenia jest strona niemiecka. Z kolei  pomysłodawczyni projektu, na co dzień prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agata Dusińska przyznała, że pomysł został powiązany ze stałą potrzebą prezentacji walorów zdrowej żywności, która jest coraz bardziej doceniania wśród konsumentów.

- Coraz bardziej przekonujemy się, że najlepsza i najzdrowsza żywność, to ta, która powstaje blisko nas, z lokalnych produktów – kontynuuje prezes. - Od wieków wiadomo też, że wspólne gotowanie i jedzenie łączy ludzi. Dlatego uznaliśmy, że najlepszym sposobem poznania naszych sąsiadów z drugiej strony Odry będzie gotowanie razem potraw z regionalnych produktów.  Trochę może się powtórzę, ale widzimy ponadto stałą potrzebę promowania lokalnych producentów, którzy swoje produkty sprzedają na naszym ryneczku. Zależy nam na tym, żeby dotrzeć z ofertą do jak najszerszego grona gorzowian, żeby te smaki wprost z pola – mówiąc trochę żartobliwie – przenieść na stoły. Klienci zawsze przychodzą do nas na rynek Jerzego, teraz rynek wyjdzie do mieszkańców, stąd zapraszamy w sobotę na Stary Rynek przy Katedrze. Będzie się naprawdę dużo działo – zapewnia pani prezes.

Największą atrakcją wydarzenia, o czym wspomnieliśmy, będzie przygotowywanie potraw przez mistrzów kuchni. Ustawionych zostanie osiem stanowisk. Każdy z szefów będzie miał za zadanie sporządzić po dwie potrawy na bazie produktów sezonowych i będzie miał do dyspozycji dwa lokalne produkty, na przykład jabłko i kalarepę, i będzie musiał z nich wyczarować jakiś przysmak. 

- Kuchnia lubuska cały czas ewoluuje i nam kucharzom, restauratorom zależy na tego rodzaju ewentach, dzięki którym mamy bezpośredni kontakt z odbiorcą, czyli konsumentem, ale także z partnerami z innych regionów. Do Gorzowa przyjedzie jeden z szefów kuchni niemieckiej i będzie to dobry moment na wymianę doświadczeń – dodał Paweł Salamon.

W wydarzeniu będą obecni również uczniowie i pedagodzy z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Jak słyszymy od dyrektora tej placówki Pawła Cieracha, nauczyciele zawodów z jego szkoły podzielą się wiedzą z zainteresowanymi mieszkańcami Gorzowa na temat zdrowego żywienia. – Zapowiada się naprawdę ciekawe wydarzenie, którego nie mogę się osobiście doczekać, bo wiem, że zostanę zaangażowany do niektórych działań – mówi trochę tajemniczo.

Jak zapewnia prezes Agata Dusińska, rodzice, którzy przyjdą na Stary Rynek z dziećmi nie muszą się niczym martwić, bo organizatorzy przygotowują strefę dla dzieci, by miały one pod opieką animatorów miejsce do fajnej zabawy. - Ta strefa również będzie działała w oparciu o zdrowe jedzenie – podkreśliła na koniec.

Projekt ,,Rynek smakuje’’ jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”. – To będzie kulinarne show, w którym będziemy promować regionalne produkty – uznał Krzysztof Szydłak, dyrektor biura Stowarzyszenia Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”. Celem programu ,,Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony’’ jest m.in. rozwój współpracy i kontaktów pomiędzy konsumentami z Polski i Niemiec, integracja i wspólne spędzanie czasu, na powietrzu, a także wymiana doświadczeń między polskimi i niemieckimi ekspertami w gotowaniu. Program promuje regionalne produkty, ideę zdrowego żywienia, kupowanie lokalnych produktów oraz zaopatrywanie się w nie na targowiskach. Początek wydarzenia w sobotę od godziny 9.00. Całość potrwa do godziny 14.00. W trakcie imprezy wystawione i nagrodzone zostaną rysunki oraz przetwory, które zostały przygotowane na wystawy „Ulubione owoce i warzywa” (był to konkurs rysunkowy dla dzieci i młodzieży) i „Przetwory na zimę” dla dorosłych. Zaplanowano ponadto konkursy z nagrodami.

RB