W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x

 
Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Augusta, Saturnina, Urbana, 31 października 2020

Kulinarna uczta na Starym Rynku

2020-09-26

Siedmiu kucharzy i cukiernik stanęli w szranki na gorzowskim Starym Rynku. Przygotowali trzy dania z regionalnych produktów według autorskich koncepcji. Wszystko w ramach polsko-niemieckiego projektu „Rynek smakuje”.

medium_news_header_28643.jpg Fot. Łukasz Kulczyński

W sobotni poranek, w samym centrum Gorzowa rozpoczęło się kulinarne show z udziałem gorzowskich mistrzów kuchni, kucharza z Niemiec i cukiernika. Wspólne gotowanie zaplanowano w ramach projektu Rynek Smakuje, współfinansowanego przez Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”. Inicjatorem wydarzenia był Gorzowski Rynek Hurtowy, a parterem zza Odry Stowarzyszenie „Oder gemeinsam e.V.”.

Mimo niesprzyjającej aury, kulinarnym zmaganiom przyglądała się spora grupa gorzowian. Degustowali, próbowali i oceniali dania, przygotowane przez kucharzy. A przy pracy można było podziwiać najlepszych, bo udział w projekcie wzięli: Paweł Salamon, Dawid Szkudlarek, Krzysztof Marciniak, Łukasz Gerłowicz, Bartłomiej Pawlikowski, Paweł Cierach (dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych), Uwe Spörl (szef kuchni z Niemiec), Andżelika Swatkowska (cukiernik).

W dwóch turach, kucharze przygotowywali autorskie dania z produktów regionalnych. Łączyli smaki i produkty, tak by zaprezentować wachlarz możliwości wykorzystania w kuchni sezonowych warzyw i owoców. Była również kulinarna bitwa „niespodzianka”, która polegała na przygotowaniu dania z jabłka, kalarepy i chrzanu. W roli głównej jabłko, jako gorzowski produkt regionalny.

- Pomysł jest prosty. Chodzi o wspólne gotowanie, wymianę doświadczeń i promocję produktów regionalnych, takich które dostępne są na ryneczku przy Jerzego - podkreśliła organizator wydarzenia Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.

- Sztuka gotowania zbliża, jest niezwykle twórcza, a tak całkiem prywatnie jest moją pasją - zaznaczył prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, który był gościem wydarzenia, a jednocześnie patronem honorowym projektu.

Obecność prezydenta na Starym Rynku była również okazją, by podpisać porozumienie pomiędzy Gorzowskim Rynkiem Hurtowym a Zespołem Szkół Gastronomicznych. To dzięki tej współpracy bowiem udało się w Gorzowie zrealizować kilka ciekawych kulinarnych projektów, a uczniowie ZSG aktywnie wspierali kucharzy w czasie sobotniego gotowania.

W efekcie kilku godzin kulinarnych zmagań na Starym Rynku powstało kilkanaście ciekawych dań, m.in. mus z wątróbki połączony z marynowanym jabłkiem, sielawa w warzywach, pierogi z jarmużem i dziczyzną, warzywny duet ziemniaków i marchwi z ziołami, szarlotka na kruchym cieście oraz inne.

Mieszkańcy mieli również szansę spróbować, jak smakuje masło jabłkowe, czyli gorzowski produkt regionalny w połączeniu z polędwiczką wieprzową i puree ziemniaczanym. A masło jabłkowe można było zabrać do domu. Porcje degustacyjne były wręczane na stoisku promocyjnym Urzędu Miasta.

Gotowaniu towarzyszyły konkursy wiedzy o warzywach i owocach, wystawa prac plastycznych gorzowskich przedszkolaków oraz punkt porad specjalistów dietetyków.

Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”.

Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji UM

Fot. Łukasz Kulczyński