W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x

 
Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Kingi, Maryna, Tycjana , 3 marca 2021

W oczekiwaniu na najsłodszy konkurs świata…

2021-01-23

W piątek 29 stycznia br. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie odbędzie się finał wojewódzki konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik.

medium_news_header_29534.jpg Foto: archiwum ZSG w Gorzowie

Przez kilka godzin adepci sztuki cukierniczej będą tworzyć słodkie arcydzieła. Tematem przewodnim jest „Fantastyka w literaturze”. Tegoroczny konkurs odbywa się przy wsparciu Miasta i Gorzowskiego Rynku Hurtowego.

Gorzowski Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej Karmać kształci w zawodzie cukiernika od wielu lat. Jako jedyna szkoła w regionie wstawia „zawodników”, tj. uczniów w etapie wojewódzkim turnieju, który odbywa się już od 25 lat. W finale wezmą udział cztery uczennice szkoły branżowej pierwszego stopnia ZSG. To uczennice trzeciej klasy. Nagrodą w konkursie będzie możliwość uczestniczenia w finale krajowym we Wrocławiu oraz bony pieniężne od partnera - Gorzowskiego Rynku Hurtowego.

Konkurs organizowany jest pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty, Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców oraz Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie oraz przy wsparciu Miasta i  GRH. Izba Rzemiosła i Cech Przedsiębiorców wspierają szkołę finansowo przy organizacji turnieju, podobnie jak większość gorzowskich cukierni, które dbają o to, by uczniom podczas pieczenia i przygotowywania pac konkursowych nie zabrakło produktów.

Współpraca Szkoły z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym jest wypełnieniem zapisów porozumienia zawartego we wrześniu ubiegłego roku. Szkoła i GRH współpracują podczas organizacji miejskich przedsięwziąć na rzecz zdrowia mieszkańców i wzrostu świadomości zdrowego żywienia i stylu życia.

Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik odbywa się co roku, od 25 lat. Biorą w nim udział uczniowie klas trzecich zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie cukiernik. Tematyka turnieju obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych poszerzone o literaturę zawodową. Temat przewodni tegorocznej edycji turnieju „Fantastyka w literaturze”. Etap wojewódzki składa się z części teoretycznej i części praktycznej. Część praktyczna polegała na sprawdzeniu umiejętności praktycznych uczniów.

Po raz pierwszy będzie można podpatrzeć uczniów podczas pracy. Do rejestrowania przebiegu konkursu zapraszamy dziennikarzy.

Konkurs rozpoczyna się o godzinie 8.00 częścią teoretyczną, a od godziny 9.30 uczniowie rozpoczną realizację zadań praktycznych, czyli będzie pieczenie, gotowanie i dekorowanie. Zakończenie pracy planowane jest na godzinę 14.30, przed godziną 15.00 odbędzie się uroczysty finał konkursu z wręczeniem nagród i udziałem partnerów.

Rok 2021 jest wyjątkowy dla Zespołu Szkół Gastronomicznych, to bowiem rok 75. jubileuszu placówki.

Marta Liberkowska

Wydział Promocji i Informacji

Foto: archiwum szkole ZSG w Gorzowie