W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x
 
Jesteś tutaj » Home » Kultura »
Andrzeja, Maury, Ondraszka, 30 listopada 2020

Czas na naukę pieczenia chleba

2020-11-19

Pandemia sprawia, że coraz więcej czynności zaczynamy wykonywać w domu. Teraz przyszedł czas na pieczenie chleba według starej receptury.

medium_news_header_29077.png

Buraki i kapusta zakoszona. Piernik świąteczny nabiera życia. Pora, aby nauczyć się piec chleb według starej formuły przechowywanej na Podlasiu, a dokładnie w kilku białostockich wioskach. Cały sekret tego działania, to zakwas. I to jest coś, co trzeba zwyczajnie mieć, aby chleb upiec.

Warsztat z takiej umiejętności organizuje Miejski Ośrodek Sztuki, a ponieważ obowiązują zasady izolacji, warsztat odbędzie się droga internetową. Szkolenie piekarnicze, bo tak się nazywa to działanie, poprowadzi Łukasz Radziszewski, który szkolił się w sztuce pieczenia chleba w piekarniach rzemieślniczych w tym w uznanej restauracji Charlotte Maison.

Cel warsztatu jest prosty - stworzenie społeczności piekarzy amatorów wypiekających chleb z jednego, tego samego zakwasu.

W kulturze wiejskiej przekazywanie sobie zakwaszonego ciasta od zawsze było czymś, co można opisać jako „sąsiedzką dyplomację”. Zakwas jest darowanym potencjałem, który niesie za sobą fundamentalne wartości. Stąd istotną rolę odgrywać będzie wykład, opowiadający o kulturze chlebowej i rytuałach z nią związanych.

Czym właściwie jest chleb na Zakwasie i co różni go od zwykłego? Zakwas to mieszanina mąki żytniej i wody, na których spontanicznie rozwijają się kultury bakterii i dzikich drożdży. Zakwaszone, fermentujące ciasto, wzbogacone jest o dodatkowe składniki oraz walory zdrowotne i smakowe. Dzięki temu chleb na Zakwasie, przewyższa jakością komercyjny i znajduje coraz większe uznanie

Warsztat odbędzie się 25 listopada o 18.00. Aby wziąć w nim udział, koniecznie trzeba się zapisać, ponieważ tylko przyjęci na warsztat otrzymają link do wydarzenia. Także tylko zapisanym zostanie dostarczony Zakwas i materiały warsztatowe, na które składają się: Zakwas (aktywny), autorska, ilustrowana instrukcja opieki nad Zakwasem, dedykowana imiennie do adresata, informacje o kulturze piekarskiej, przepis na najprostszy chleb, adres do pogotowia zakwasowego i aktywnych grup domowych piekarzy w sieci.

Zgłoszenia pod adresem: mos.chlebowe.diy@gmail.com. W zgłoszeniu trzeba podać imię i nazwisko, adres e-mail; numeru telefonu; numer i lokalizację paczkomatu.

roch