2012-06-21, Dom i ogród
Nadchodzi lato a wraz z nim wiele przyjemności i radości, ale także zagrożeń. O tej porze roku częste są zatrucia pokarmowe, szczególnie bakteriami z rodzaju Salmonelli, co dowodzi, że wiele osób ciągle lekceważy podstawowe zalecenia higieniczne przy przetwarzaniu i przechowywaniu żywności.
Najczęstszym źródłem zakażenia żywności tymi bakteriami jest zanieczyszczenie jej odchodami zwierzęcymi, ludzkimi, ściekami lub pasza zawierającą bakterie. Jeśli tak zanieczyszczona żywność pozostaje przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, wtedy mnożą się bakterie w dużych ilościach i powodują zatrucie osoby spożywającej tę żywność. Objawy zatrucia pojawiają się od 6 do 36 godzin po spożycia i są to: gorączka, bóle głowy, biegunka, wymioty.
Choroba trwa od 1 do 4 dni. Dla małych dzieci i ludzi w podeszłym wieku może być niebezpieczna dla życia.
Bakterie mogą być przenoszone przez ręce osoby, która styka się ze źródłem zakażenia, a potem tych rąk nie umyje, albo przez naczynia i sprzęty kuchenne. Profilaktyką jest, więc przestrzeganie zasad higieny przy przetwarzaniu żywności.
Oto najważniejsze z nich:
- nieużywanie tych samych narzędzi, bez umycia ich, do obróbki mięsa surowego, wędlin i mięs gotowanych;
- częste mycie rąk, zwłaszcza, kiedy po surowym mięsie trzeba dotykać innych artykułów żywnościowych;
- mycie rąk zawsze po wyjściu z ubikacji;
- dokładne mycie warzyw i owoców;
- parzenie wrzątkiem jaj przed użyciem;
- nie pozostawianie mięs, wędlin, galaretek na wiele godzin w temperaturze pokojowej.
Niewiele, więc trzeba, żeby ustrzec się przed Salmonellą. Wystarczy tylko przyswoić sobie pewne nawyki i wpajać je innym, zwłaszcza dzieciom.
Kaja