Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Prosto z miasta »
Alfa, Leonii, Tytusa , 19 kwietnia 2024

Barszcz, który parzy, truje i zabija na odległość

2015-07-01, Prosto z miasta

Barszcz Sosnowskiego to roślina, która może poparzyć nawet na odległość. Szczególnie szkodliwa jest podczas upałów. Występuje praktycznie w całej Polsce. Rany goją się trudno i odnawiają po wystawieniu na słońce nawet przez kilka lat.

medium_news_header_11755.jpg

 Samo oddychanie  w  pobliżu tej rośliny grozi zatruciem organizmu. Są już tego ofiary, nawet śmiertelna. Taki barszcz lepiej więc omijać z daleka.

Czym jest barszcz Sosnowskiego?

Pochodząca z Kaukazu roślina, przypominająca koper, do Polski została sprowadzona w latach 50. XX w., a w latach 60. zaczęła być uprawiana na paszę dla zwierząt. Był nadzieją byłych PGR-ów na tanią i wartościową paszę. Szybko okazało się jednak, że w naszym klimacie osiąga kilkumetrowe rozmiary i wydziela parzące soki.   Powodował przy tym zmianę smaku mięsa i mleka od karmionych nim krów i był niebezpieczny dla pracujących przy nim ludzi.

Szybko zaprzestano hodowli barszczu, jednak roślina zaczęła sama się rozrastać. Od tej pory się rozprzestrzenia. Nie dość, że jest bardzo inwazyjna, to jeszcze powoduje degradację środowiska. Uprawianie, rozmnażanie i sprzedaż tzw. barszczu Sosnowskiego są w Polsce zakazane. Roślinę rozpoznać można po bardzo okazałych liściach, wysokich, baldachowatych kwiatostanach osiągających nawet cztery metry wysokości i po nieco nieprzyjemnym zapachu. Bardzo łatwo się rozsiewa i szybko rozrasta niszcząc pożyteczne gatunki roślin.

Poparzenia   i zagrożenia  

Niebezpieczne jest dotykanie i przebywanie w pobliżu rośliny, a  spożycie barszczu  może spowodować stan zapalny przewodu pokarmowego i wewnętrzne krwawienia. Dotyczy to zarówno ludzi jak i zwierząt domowych. Barszcz Sosnowskiego jest niebezpieczny dla ludzi, bo jego sok zawiera furanokumaryny. Są to związki, które powodują oparzenia skóry I i II stopnia. Reakcje na jego działanie są różne: jedni czują pieczenie po kilku minutach, inni - nawet po tygodniu. Stan zapalny zaczyna ustępować zwykle po trzech dniach, ale ciemne zabarwienie skóry może się utrzymywać miesiącami. Warto pamiętać, że oparzone miejsca są wrażliwe na promieniowanie ultrafioletowe nawet przez kilka lat. Odnotowano przypadki osób szczególnie wrażliwych na substancję wydzielaną przez barszcz Sosnowskiego, a poparzenia zagrażały nawet ich życiu.

Jak z nim walczyć?

Barszcz Sosnowskiego jest szczególnie niebezpieczny podczas upalnych dni. Wokół rośliny powstaje silne stężenie parzącej substancji, więc oparzenie może wywołać samo zbliżenie się do barszczu. W takiej sytuacji należy pamiętać o ochronie nie tylko skóry, ale także dróg oddechowych.

Barszcz Sosnowskiego jest bardzo trudny w zwalczaniu, bo jedna roślina wytwarza mnóstwo nasion, które mogą kiełkować nawet po kilku latach. Dlatego zaleca się obcinanie kwiatostanów, wykopywanie roślin, a także niszczenie ich za pomocą środków chemicznych takich jak Roundup. Jeżeli dojdzie do kontaktu z rośliną, należy jak najszybciej umyć zaatakowane miejsce wodą z mydłem i przez dwa-trzy dni nie wystawiać go na słońce. W przypadku rozległych oparzeń lub reakcji alergicznej należy skontaktować się z lekarzem.

Usuwaniem barszczu Sosnowskiego z terenów, którego właścicielem jest miasto Gorzów Wlkp., zajmuje się Wydział Gospodarki Komunalnej i Transportu Publicznego UM (tel. 95 7355855 lub 697522616). Za zwalczanie barszczu Sosnowskiego odpowiada właściciel terenu, na którym rośliny się znajdują. Przed rozpoczęciem usuwania zalecany jest jednak kontakt z podanym wyżej wydziałem UM lub  Strażą Miejską (tel. 95 7355728) w celu uzyskania stosownej pomocy.

Na podstawie materiałów Wydziału Gospodarki Komunalnej i Transportu Publicznego  oraz Wydział Zarządzania Kryzysowego Urzędu Miasta oraz WSSE w Gorzowie.

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x