Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Prosto z miasta »
Floriana, Michała, Moniki , 4 maja 2024

Młodzi kucharze gotowali, klienci degustowali

2023-10-21, Prosto z miasta

To było prawdziwe kulinarne święto, a dynia pokazała się w nietypowej odsłonie.

medium_news_header_38329.jpg
Fot. Bartłomiej Nowosielski/UM

Za nami kolejny, V Festiwal Dyni i Chryzantemy. Zupę krem oraz dyniowy bigos gotowali kucharze z gorzowskiego „Gastronomika”, a degustowali klienci ryneczku przy Jerzego.

W tym roku kucharze Kamil Tużnik Piotr Kisson zaskoczyli klientów ryneczku przepisami na możliwości wykorzystania dyni. Do degustacji przygotowano zupę krem oraz dyniowy bigos. Smak obu dań bardzo przypadł do gustu gościom. Z ich przepisani można zapoznać się tutaj. W sumie oba dania degustowało ponad 200 osób.

Ekipie gorzowskiego „Gastronomika” w gotowaniu i wydawaniu porcji degustacyjnych pomagali w tym roku wyjątkowi goście. To koszykarki AZS AJP Gorzów , które biorą udział w projekcie Polskiej Organizacji Turystycznej i ministerstwa Sportu i Turystyki Poland. Travel. Jako klub, nasze zawodniczki znalazły się w gronie klubów sportowych w Polsce obok takich marek jak m.in Legia Warszawa, Lech Poznań, Orlen Wisła Płock, Industria Kielce, które będą prezentować krajowe walory turystyczne jako część projektu promocji Polski poprzez sport.

„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego odbył się po raz piąty. To wspólna inicjatywa Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Miasta Gorzów i Zespołu Szkół Gastronomicznych. Co roku jest to okazja do promocji zdrowego żywienia, lokalnych producentów, największego miejskiego targowiska i szkoły gastronomicznej, jako jednej z najlepszych w tej branży w całym kraju.

Dla klientów ryneczku i mieszkańców miasta to również okazja, by zaopatrzyć się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach. A dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się przygotowywana z dni zupa.

Festiwal Dyni i Chryzantemy to jedna z wielu wspólnych akcji GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. To wynik współpracy w oparciu o umowę, zawartą w 2020 roku, której patronem jest prezydent Jacek Wójcicki.

Organizatorem festiwalu jest Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Miasto Gorzów.

Wydział Promocji i Informacji

Fot. Bartłomiej Nowosielski

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x