więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Sergiusza, Teofila, Zyty , 27 kwietnia 2024

Trzy pytania do Zdzisława Czyrki, prezesa firmy BOSS Browar Witnica

2012-09-01, Trzy pytania do...

medium_news_header_1326.jpg

- Jak to się stało, że kiedy wszystkie małe browary dookoła bankrutowały, wasz nie tylko przetrwał, ale nadal prężnie się rozwija?

- Mieliśmy pomysł na funkcjonowanie browaru. Zbadaliśmy rynek i doszliśmy do wniosku, że jest miejsce dla małych browarów. Pod warunkiem, że będą oferować produkty specjalne, czyli niszowe. Postawiliśmy więc na takie produkty – na piwa doskonałej jakości, robione według tradycyjnych receptur albo według tradycyjnych zasad piwowarskich. No i udało nam się zdobyć rynek.

- To na czym polega wyższość piwa witnickiego nad innymi?

- My produkujemy piwo. To jest ta wyższość nad masową produkcja napojów piwopodobnych. Trzeba powiedzieć jasno i wyraźnie, że dzisiaj te wielkie fabryki piw nie produkują już piwa metodami tradycyjnymi, tylko idą na skróty, stosują uproszczone technologie i w pięć dni robią te swoje napoje na masowa skalę. W przypadku piwa witnickiego, od momentu zagotowania do czasu rozlania do butelek upływa przynajmniej sześć tygodni, a piwa ciemnego nawet osiem tygodni. Tak się robi prawdziwe piwo.

- A piwosze o tym wiedzą?

- Z tym bywa różnie, bo wielu nie zwraca uwagi na to, co pije, ale za ile dostaje ten napój w marketach. Wiedza na temat piwa jednak rośnie i widzimy to nie tylko w sklepach, ale także na różnych forach internetowych. W każdym razie nasze piwo znakomicie się sprzedaje. Ponad 60% produkcji sprzedajemy w województwie lubuskim, co uważamy za ogromny sukces. Reszta trafia do Warszawy, Łodzi, Krakowa, ale i do USA, Kanady, Niemiec, Szwecji. Produkujemy i sprzedajemy różne gatunki, ale liczymy, że teraz naszym nowym przebojem będzie piwo pszeniczne, które na gorzowskich kulinariach ma właśnie swoją premierę. To piwo z zupełnie innej półki i wytrawni smakosze powinni docenić jego walory.

J. Del.

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x