W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x
 
Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Agnieszki, Jarosława, Nory , 21 stycznia 2020

Żywność ekologiczna jest zdrowa i oznakowana

2019-12-05

Trzy pytania do dr hab. Renaty Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

medium_news_header_26435.jpg

- W województwie lubuskim została uruchomiona pilotażowa edycja programu edukacyjnego skierowana do dzieci, a dotyczącą produktów ekologicznych. Czym jest właściwie żywność ekologiczna?

- To pytanie jest często zadawane, gdyż na rynku mamy coraz więcej żywności oznaczanej jako ekologicznej, choć w wielu przypadkach jest to nieuprawnione działanie. Żeby można było ją zakwalifikować do grupy zdrowej żywności, określanej również jako ,,bio’’ lub ,,organicznej’’ musi być ona produkowana według ściśle określonych standardów. Są one wyznaczone przez odpowiednie rozporządzenia Unii Europejskiej o numerach 834 z 2007 roku i 889 z 2008 roku. Z tych dokumentów możemy dowiedzieć się, że żywność ekologiczna musi być produkowana bez użycia środków chemii rolnej czyli nawozów sztucznych i pestycydów. Nie stosuje się również GMO, zaś w przetwórstwie żywności nie należy dawać dodatków pochodzenia syntetycznego. Można natomiast stosować dodatki pochodzenia naturalnego oraz inne wymienione w rozporządzeniach. W przypadku produkcji żywności dla dorosłych i dzieci wymagania są praktycznie takie same, aczkolwiek żywność dla dzieci jest często  produkowana z wykorzystaniem nieco innych składników.

- Jak żywność ekologiczna wpływa na zdrowie?

- Z naukowego punktu widzenia wiemy, że taka żywność zawiera znacznie więcej polifenoli, czyli składników o silnie antyoksydacyjnym działaniu, które mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mogą chronić układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, przeciwdziałają nowotworom, opóźniają procesy zapalne, a nawet procesy starzenia.  Również produkty pochodzenia zwierzęcego, co jest przebadane, posiadają korzystny skład. Mają przede wszystkim więcej kwasów wielonienasyconych o pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Szczególnie jeżeli chodzi o sprzężone dieny kwasu linolowego, który posiada przeciwnowotworowe właściwości.

- Jak rozpoznać w sklepie, że kupujemy rzeczywiście sprawdzoną żywność ekologiczną?

- Musi być ona odpowiednio oznakowana a regulują to przepisy. Oczywiście wcześniej musi być potwierdzona certyfikatem, a prawo jego wystawienia mają jednostki certyfikujące, które kontrolują każdy etap produkcji i dystrybucji. Odbywa się to najczęściej raz w roku i są to kontrole zapowiedziane. Do tego około dziesięć procent producentów jest kontrolowanych w sposób niezapowiedziany. Żywność dodatkowo jest znakowana odpowiednim znakiem graficznym. Jest to eko-liść, znak już zapewne dobrze rozpoznawalny na rynku. W tym samym polu widzenia, w którym załączamy liścia musi znaleźć się numer kodowy jednostki certyfikującej. Trzecią zaś informacją wymaganą przepisami jest podanie, że dany produkt jest produktem rolnictwa UE. Do tego wpisuje się nazwę kraju, w którym został on wytworzony. Jak już powiedziałam na początku rozmowy, czasami zdarzają się produkty, które nie wypełniają podstaw do zaliczenia ich do ekologicznych, a jednak mają znaki sugerujące, że są prozdrowotne. Trudno w takim momencie stwierdzić, czy punkt handlowy jest tego świadomy, ale na pewno wina znajduje się po stronie producenta, który nie posiadając zgody jednostki certyfikującej zdecydował się na oznakowanie żywności w sposób mogący wprowadzić klientów w błąd. Dlatego warto zwracać na to uwagę podczas zakupów.

RB