W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x
 
Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Augusta, Saturnina, Urbana, 31 października 2020

W kuchni należy stawiać na zdrowe produkty

2020-09-25

Trzy pytania do Pawła Salamona, restauratora, szefa kuchni i pedagoga

medium_news_header_28631.jpg

- Kiedyś gotowanie było raczej potrzebą, koniecznością. Dzisiaj stało się także przyjemnością, ale na co musimy zwracać szczególną uwagę przy wyborze produktów?

- Powinniśmy gotować. Dzięki temu, że praktykujemy, czyli gotujemy, przyrządzamy potrawy, smakujemy produkty, stale się edukujemy. To jest bardzo ważne, bo poznajemy własne potrzeby kulinarne i najbliższych. Najważniejsze w tej całej profesji jest dbałość o zdrowie, a tylko poprzez własne doświadczenia można o nie jak najlepiej zadbać, dostarczając własnemu organizmowi odpowiednie pożywienie. Dla jednych to gotowanie jest może koniecznością, dla innych przyjemnością, ale najważniejsze, żeby w każdych okolicznościach stawiać na zdrowe produkty, czyli kierować się sezonowością przy ich wyborze. Jak mamy sezon na pomidory, stawiajmy na nie, jak mamy sezon na grzyby, wybierajmy grzyby. Kiedy tylko przychodzi czas na świeże nowalijki czy śliwki również starajmy się gotować z wykorzystaniem tych produktów. Pamiętajmy również, że im więcej będzie produktów w kuchni, w tym nasza wyobraźnia przy gotowaniu będzie bujniejsza. Jednocześnie skorzysta na tym organizm, bo otrzyma więcej dobrych składników odżywczych.

- Z jakich przepisów najlepiej korzystać przy szukaniu ciekawych dań?

- Jestem tradycjonalistą i najczęściej sięgam po wydawnictwa książkowe, w których są zawarte przepisy. I każdemu młodemu adeptowi sztuki kulinarnej czy też uczestnikom warsztatów lub uczniom zawsze podpowiadam, że sprawdzone książki są zawsze pod ręką. Oczywiście przechodząc z czasem na wyższy poziom należy zacząć sięgać po różne wydawnictwa, także te znajdujące się w Internecie. Pamiętajmy również, że bardzo przydatne są podpowiedzi babć, mam czy ciotek. One zawsze są ciekawe i sprawdzone, bo nie biorą się z teorii, ale wieloletnich doświadczeń. Kruszonka na ciasto drożdżowe bądź przepis na dobre racuchy lub krem pomidorowy zawsze się w takich okolicznościach sprawdzi.

- A gorzowianie chętnie jadają w restauracjach?

- Jeżeli chodzi o ruch restauracyjny, to na przestrzeni ostatnich lat można zaobserwować rosnącą świadomość konsumentów. To jest oczywiście działanie dobre, zachęcające restauratorów do bardziej indywidualnego podejścia do klienta. Musimy pamiętać, że kuchnia również ewoluuje i mamy coraz częściej kontakt z różnymi upodobaniami, różnymi dietami, przez co ta oferta musi być coraz bogatsza w wyborze. Szefowie kuchni wiedzą, że od ich elastyczności w doborze menu zależy zadowolenie klienta i ci, którzy zwracają na to uwagę nie mogą narzekać na ich brak.

RB