więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Beniny, Filipa, Judyty , 6 maja 2024

Jabłka to kopalnia witamin, niezbędnych dla zdrowia

2014-08-05, Trzy pytania do...

Trzy pytania do Józefa Winnika, dyrektora firmy zajmującej się produkcją jabłek

medium_news_header_8329.jpg

- Dlaczego warto jeść jabłka?

– Mówiąc wprost owoc ten jest kopalnią różnych witamin, niezbędnych dla zdrowia. Najwięcej na ten temat mogliby powiedzieć ci, którzy codziennie starają się zjeść przynajmniej jedno, dwa jabłka. Ludzie ci generalnie nie mają problemów ze zdrowiem. Pamiętajmy też o tym, żeby nie obierać tych owoców. Dlaczego? W skórkach znajduje się sporo wapnia i krzemu, które korzystnie wpływają na zęby, włosy i paznokcie. Tuż pod skórką natomiast mamy dużo witamin, w tym głównie witaminę C. Moja rada, to dobrze umyć jabłko i śmiało można je spożywać w takiej postaci, w jakiej dała je nam przyroda. Można oczywiście wykorzystywać jabłka do innych produktów. Ale jeżeli robimy na przykład kompot również nie obierajmy tych owoców ze skórek. Tam, gdzie można je dać w całości, nie traćmy walorów.

- ,,Dawniej to były jabłka’’ – wspominają starsi amatorzy tych owoców, którzy uważają, że dzisiaj straciły one wiele ze swoich atutów, m.in. ze względu na stosowanie różnych środków chemicznych w sadach. Ile jest w tym prawdy?

– To stereotyp, który nie ma pokrycia w faktach. Polska jest przecież jednym z największych producentów jabłek w Europie i gdyby nasze sady dostarczały wątpliwej jakości towar, to nikt by go nie kupował. A już tym bardziej tak wybredni i uczuleni na ekologiczną żywność na przykład Niemcy czy Skandynawowie. Wracając do źródła pytania wyjaśnię, że nawet przy najbardziej ekologicznej produkcji trzeba stosować określone środki chemiczne, ale są to selektywne środki ochrony roślin, które spełniają wymogi tzw. Integrowanej Produkcji Owoców. Co to oznacza? Owoce z sadów stosujących metodę IPO to są owoce najwyższej jakości, nie tylko o wysokich walorach smakowych, ale przede wszystkim bez szkodliwych pozostałości pestycydów, nie przekraczające dopuszczalnych dawek innych niepożądanych substancji chemicznych.

- Mamy różne gatunki jabłek. Z czego wynikają te różnice?

– Jabłka, podobnie jak gruszki, należą do gatunku owoców ziarnkowych. I to pozwala tworzyć określone krzyżówki różnych odmian, które mają swoje nazwy. Czym charakteryzują się poszczególne odmiany jabłek? Przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Jedne są słodkie, drugie mniej słodkie, trzecie znowu kwaśne. Wiadomo też, że nie wszystkie odmiany nadają się na przykład do surówek czy pieczenia ciast. Dlatego istnieje dość mocno rozbudowany podział, gdyż każdy lubi coś innego i dobrze jest znać nazwy swoich ulubionych jabłek. Niektóre występują pod innymi nazwami handlowymi w różnych krajach, ale te najbardziej popularne i znane na ogół mają stałe nazwy, gdyż wywodzą się na przykład od nazwisk sadowników, którzy wymyślili daną odmianę.

RB

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x