2024-05-12
Warzywa na grillu nie tylko jako dodatek do mięs, czyli prezentujemy przepisy na warzywne dania z grilla.
Gdy słońce zaczyna mocniej świecić, a dni stają się coraz dłuższe, sezon grillowy w Polsce nabiera pełnej mocy. Maj i czerwiec to idealny czas na wykorzystanie w pełni dostępnych wtedy polskich warzyw. Warto jednak pomyśleć o nich nie tylko jako o dodatku do mięs, ale również jako o głównych bohaterach kulinarnego show. Odkryj pięć pomysłów na pyszne dania z grilla, które pozwolą poczuć smak wiosny i lata w najlepszym wydaniu.
Dostępność polskich warzyw na grilla:
Maj: polskie papryki, cukinie i bakłażany są jeszcze niedostępne, ale dostępne są młoda kapusta, rzodkiewki, botwinka, wczesne pomidory, sałata, groszek cukrowy, pieczarki, kalarepa, szczypiorek, młode ziemniaki.
Czerwiec: sezon na polskie papryki, cukinie i bakłażany zaczyna się w drugiej połowie miesiąca. Do tego dochodzą młode marchewki, fasolka szparagowa i brokuły.
Grillowana papryka z fetą i oliwkami
Składniki:
• 3 czerwone polskie papryki
• 100 g sera feta
• 10 oliwek, przekrojonych na pół
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka oregano
• Sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i skrop oliwą z oliwek.
2. Grilluj papryki przez około 10-15 minut, aż skórka się zrumieni i łatwo będzie ją zdjąć.
3. Po ostygnięciu usuń skórkę, ułóż papryki na talerzu, dodaj pokruszoną fetę i przekrojone oliwki.
4. Skrop oliwą z oliwek, posyp oregano, solą i pieprzem.
Grillowane pieczarki z czosnkiem i ziołami
Składniki:
• 500 g polskich pieczarek
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1 łyżeczka świeżego tymianku
• 1 łyżeczka natki pietruszki
• Sól morska, pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyść i odetnij końcówki nóżek.
2. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, tymiankiem, pietruszką, solą i pieprzem.
3. Dodaj pieczarki i dokładnie obtocz je w marynacie.
4. Grilluj przez około 8-10 minut, obracając, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Grillowane młode ziemniaki z ziołowym masłem
Składniki:
• 500 g młodych polskich ziemniaków
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• Sól, pieprz
• 50 g masła
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka świeżego koperku
Przygotowanie:
1. Młode ziemniaki wyszoruj i przekrój na pół.
2. Wrzuć je na kilka minut do wrzącej, osolonej wody.
3. Odcedź, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
4. Grilluj przez około 15 minut, aż będą złociste.
5. W misce wymieszaj roztopione masło z pietruszką i koperkiem.
6. Skrop ziołowym masłem grillowane ziemniaki tuż przed podaniem.
Grillowane cukinie z sosem jogurtowo-czosnkowym
Składniki:
• 2 polskie cukinie, dostępne od końca czerwca
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
• Sok z 1/2 cytryny
• Świeże listki mięty
Przygotowanie:
1. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
2. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
3. Grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą lekko zrumienione.
4. W misce wymieszaj jogurt, czosnek, sok z cytryny i świeże listki mięty.
5. Podawaj grillowane cukinie z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Grillowane bakłażany z pastą tahini
Składniki:
• 1-2 polskie bakłażany, dostępne od końca czerwca
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki pasty tahini
• Sok z 1/2 cytryny
• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm.
2. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
3. Grilluj przez około 5 minut z każdej strony, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. W misce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
5. Podawaj grillowane bakłażany z pastą tahini.
Te i inne przepisy na wyjątkowe dania z polskich warzyw znajdziesz na www.mocpolskichwarzyw.pl.
Grillowanie w warzywnym stylu to doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas letnich spotkań. Polskie warzywa dostępne w maju i czerwcu dostarczają nie tylko świeżego smaku, ale i wartości odżywczych, które wzbogacą każdą potrawę. Zainspiruj się tymi przepisami i stwórz własne warzywne kompozycje, odkrywając smak grillowanych warzyw na nowo.
Moc Polskich Warzyw
Moc Polskich Warzyw to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
W maju 2023 r. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.
Źródło informacji: Brandmates
W najnowszym komunikacie Speedway Ekstraligi opublikowano informacje dotyczące weryfikacji meczu między EBUT.PL STAL Gorzów a ZOOLESZCZ GKM Grudziądz.
Trzy pytania do Izabeli Kunickiej, kierowniczki gorzowskiego schroniska „Azorki”
To jest ich czas! W tym roku zagrali na głównej scenie OFF Festivalu Artura Rojka, na głównej scenie Jarocin Festiwalu (wygrali przegląd kapel) oraz na Watermill Festivalu w Niemczech!
Już w najbliższą sobotę, 8 czerwca startuje tegoroczny cykl TAURON Speedway Euro Championship, którego stawką będą medale indywidualnych mistrzostw Europy.
To ma być liderka polskiej rotacji gorzowskich koszykarek!
Wczoraj wieczorem nagle zmarł Paweł Cierniewski, wieloletni kierownik drużyny Warty.
Policjanci z Komisariatu w Witnicy pomogli czteroletniemu dziecku, które miało rozciętą tętnicę na ręce i jego stan wymagał natychmiastowej pomocy lekarskiej.
Z wizytą w Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie gościł minister nauki Dariusz Wieczorek.
W piątek, 7 czerwca czeka nas Biznesowa Noc Szkoleń!
Świetlica im. Św. Jana Pawła II działająca przy Parafii pw. św. Józefa przy ul. Brackiej 7, to ulubione miejsce dzieci, które uczestniczą w propozycjach tego miejsca.
Plątanina wąskich, brukowanych uliczek, wijąca się Wełtawa, zamek, barokowy teatr, znakomite knajpki i dwie rzeźby św. Jana Nepomucena. Nie znacie? To koniecznie poznajcie.
W powiecie gorzowskim powstał nowy klub radnych.
Komisja Europejska za produkty pochodzenia zwierzęcego uznaje mięso (wołowina, wieprzowina, drób, mięso jagnięce, baranie, kozie, ryby i owoce morza), mleko i produkty mleczne (takie jak jogurty, śmietany, maślanki, kefiry, sery, twarogi), jaja oraz miód.
Do 6 czerwca trwają zapisy do największej charytatywnej sztafety biznesowej.