2012-11-08, @forum gorzowian
W 2007 r. z inicjatywy Komisji Europejskiej, 8 listopada został ogłoszony: Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tego dnia hasło: „Jesteśmy tym co jemy” nabiera szczególnego znaczenia, a fast foody, tłuste i niezdrowe produkty, potrawy, pełne konserwantów i wzmacniaczy smaku nie powinny nam przejść przez gardło.
Nasza Fundacja wraz z Zespołem Szkół Gastronomicznych, chcąc promować postawy zwiększające świadomość żywieniową gorzowian i aktywnie obchodząc to święto napisała do Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej projekt, którego celem było zorganizowanie cyklu wykładów, warsztatów i imprez poświęconych tej tematyce. W rywalizacji ogólnopolskiej jeszcze nie jesteśmy w stanie konkurować z najlepszymi, ale nie poddajemy się i przygotowujemy podobne projekty na przyszły rok.
Jedzenie i jego jakość oddziałują na komfort naszego życia w sposób większy niż zdajemy sobie z tego sprawę. To, co jemy ma podstawowy wpływ na nasz organizm, odbija się na naszym zdrowiu, dobrym lub złym samopoczuciu dlatego też sami sobie możemy zarówno pomóc, jak i zaszkodzić. Do częstych błędów żywieniowych należą m.in. przejadanie się, dostarczanie nieodpowiednich składników pokarmowych, nadużywanie słodyczy, fast foodów, żywności konserwowanej, wzbogacanej o wzmacniacze smaku i aromaty. Ważne jest więc samodzielne dbanie o swoje nawyki żywieniowe -zmiana sposobu odżywiania jest często skutecznym lekarstwem na różne dolegliwości, a zdrowe odżywianie nie jest ani kosztowne, ani skomplikowane ani nudne.
Pozdrawiam.
Milena Sieradzka
Fundacja Rozwoju Holistycznego
List otwarty do Jana Kaczanowskiego - przewodniczącego Rady Miasta Gorzowa i Grażyny Wojciechowskiej - radnej Miasta Gorzowa.