W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x
 
Jesteś tutaj » Home » Na szlaku »
Sławy, Sławosza, Żelisławy , 23 lipca 2018

Palce będzie można lizać na majówce w zamku Czocha

2018-04-23

Dolnośląski zamek Czocha, znany z mrożących krew w żyłach legend oraz z filmowej przeszłości tym razem stanie się centrum świata dolnośląskiej kuchni. Kto nie ma pomysłu na wielką majówkę, może właśnie pojechać na Dolny Śląsk. Zapowiada się solidne obżarstwo.

medium_news_header_21580.jpg

Zamek Czocha to jeden z wielu ciekawych, obrosłych legendami miejsc na Dolnym Śląsku. To tu szukano filmowego generała, to tu filmowy Wiedźmin stoczył jeden ze swoich mrożących krew w żyłach pojedynków. To tu można spotkać Białą Damę lub usłyszeć w listopadowe noce zawodzenia niewiernych żon. Tym razem zamek staje się Twierdzą Smaków, w której odbędzie się I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej.

Odkrywanie tego, co tylko tu smakuje najlepiej

Jak piszą organizatorzy, w tym Joanna Lamparska, jedna z największych entuzjastek dziejów Dolnego Śląska, autorka rewelacyjnych przewodników po tym regionie, w programie m.in. wyjątkowe historyczne menu w zamku Czocha. Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Hermana Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu, twórcy pałacu i ogrodów w Mużakowie – przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich. Poza tym odbędą się warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci Julki Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior. Zaplanowano także XVIII-wieczną rekonstrukcję strusiego jaja Benedykta Beniowskiego. Dość dodać, że Melchior Wańkowicz skutecznie nabrał na tę dziwaczną potrawę swoich gości. Będzie można skosztować kurczaka we flaszy, czyli jednego z najdziwniejszych dań średniowiecza. Odbędą się warsztaty rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru, wspólne pieczenie pierników. Pojawi się średniowieczna kuchnia rycerska z kutasami, czyli średniowiecznymi hot-dogami, abulasta – jajecznicą na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią. Zresztą najrozliczniejszych przysmaków nie zabraknie.

Przez trzy dni z uczestnikami festiwalu spotykać będą się znawcy dawnej kuchni, którzy opowiedzą o tajemnych recepturach, przybliżą antyczne wybryki kulinarne, zabiorą nas w czasy Zagłoby, opowiedzą o najsłynniejszych lodach Dolnego Śląska. 

Tako się tam będzie działo

1 maja 2018

Dziedziniec Główny

Piernikarnia Śląska - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!

Piekarnia Zamkowa – wypiek podpłomyków dla najmłodszych

Rosyjska Kuchnia Polowa - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

Restauracja Zamkowa

8.00-22.00

Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler - Muskau.

Kawiarna zamkowa na dziedzińcu

12.00-24.00

Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler - Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem

Fosa zamkowa 

Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej

10.00-18.00

Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach

Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00 (pokaz specjalny) , 13.00 (pokaz specjalny), 15.00, 17.00

11.00 - pokaz specjalny! Nabijanie kurczaka do flaszy – pokaz przygotowania staropolskiej potrawy o dość kontrowersyjnym smaku.

13.00 - pokaz specjalny! Rozbicie kurczaka we flaszy, degustacja

15.00 - pokaz specjalny Leonarda Marynowskiego: Jajko Beniowskiego, czyli jak oszukać zmysły i z wielu jaj kurzych zrobić jedno strusie. Stara receptura z XVIII wieku!

Kuchnia Sarmacka

10.00-18.00

Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich

10.00-18.00

Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej

Weranda rycerska

Akademia Dobrej Formy Piernikarskiej - jedyne w Polsce warsztaty nauki tworzenia drewnianych form piernikarskich. Godziny warsztatów: 10:00, 12:30, 15:00. Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy a.sliwinska1@amwhotele.pl

Sala kominkowa

Słodko kwaśne-wykłady

11.00 – Michał Śmielak „Z Zagłobą przy stole” - o kuchni szlacheckiej, trunkach i toastach.  Kompendium wiedzy, dla tych, którzy chcą zaimponować podczas domówki i nie tylko.

12.00 - Gościwit Malinowski „Kuchnia antycznego Rzymu” – jaka była kuchnia bez ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy i dyni, jak smakowały desery bez czekolady?

Przez cały festiwal w restauracji zamkowej do spróbowania antyczne mleko krojone.

13.00 - Krzysztof Borda ,,Jak to armia maszeruje na brzuchu – czyli krótka historia kuchni polowej. Wiele wynalazków i udogodnień, stosowanych w życiu codziennym miało swoją genezę na polach bitewnych. Armie zawsze poszukiwały skutecznych środków konserwacji czy szybkiego przyrządzania żywności, stąd też np. żywność w puszkach, herbata w torebkach czy kuchenka mikrofalowa.

14.00 - Joanna Lamparska – „Kochanek, awanturnik i lody” – przygody księcia Pücklera- Muskau, którego nazwiskiem zostały nazwane najsłynniejsze lody w naszej części Europy.

Przez cały festiwal w restauracji i kawiarni zamkowej do spróbowania słynne lody księcia Pücklera.

15.00 - Aleksandra Zaprutko-Janicka „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski”.

16.00-18.00 Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym, do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu. Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.

2 maja 2018

Restauracja Zamkowa

8.00-22.00

Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce, aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.

Kawiarnia Zamkowa Na Dziedzińcu

12.00-24.00

Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem.

Dziedziniec Główny

Piernikarnia Śląska - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!

Piekarnia Zamkowa –  wypiek podpłomyków dla najmłodszych

Rosyjska Kuchnia Polowa - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

11.00-16.00 warsztaty wytwarzania ozdób z masy cukrowej tradycjnymi metodami – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!

Fosa Zamkowa 

Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej

10.00-18.00

Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach

Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00

Kuchnia Sarmacka

10.00-18.00

Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich

10.00-18.00

Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej

Sala Kominkowa

11.00 - Aleksandra Zaprutko-Janicka „Okupacji o kuchni, czyli oni to naprawdę jedli!” Znakomita autorka książek historycznych opowiada o tym, co jedli powstańcy w okupowanej Warszawie i jak radzili sobie ludzie w najtrudniejszych czasach. Będzie m.in. o herbacie z marchwi i prostej zupie kminkowej.

Zupa kminkowa dostępna przez cały dzień na stoisku Kuchni Rycerskiej Małgorzaty Bliskowskiej w zamkowej fosie

12.00-13.00 Julia Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – kuchnia historyczna dla dzieci 

13.00-14.00 Leonard Marynowski – znany rekonstruktor kuchni historycznej opowiada o sosach i przyprawach z dawnych czasów. Po wykładzie degustacja!

14.00 - Konkurs na ciasto warowne – prezentacja zgłoszonych deserów (GLORIETTA).

14.30 - Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu.  Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu.  Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.

16.30 - Michał Śmielak „Śluby szlacheckie” - zwyczaje weselne i co trafiało na stół, poradnik dla tych, którzy może zechcą urządzić wesele w dawnym stylu.

18.00 Ogłoszenie wyników konkursu na ciasto warowne

3 maja 2018

Dziedziniec Główny

Piernikarnia Śląska - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!

Piekarnia Zamkowa – wypiek podpłomyków dla najmłodszych

11.00-16.00 warsztaty wytwarzania ozdób z masy cukrowej tradycjnymi metodami – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy, jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!

Rosyjska Kuchnia Polowa - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

Restauracja Zamkowa

8.00-22.00

Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.

Kawiarna Zamkowa Na Dziedzińcu

12.00-24.00

Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem

Fosa Zamkowa 

Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej

10.00-18.00

Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach

Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00

Kuchnia Sarmacka

10.00-18.00

Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich

10.00-18.00

Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej

Sala Kominkowa

11.00 Michał Śmielak – „Z Zagłobą przy stole” - o kuchni szlacheckiej, mieszczańskiej i chłopskiej, trunkach, toastach. Ile posiłków jadł szlachcic, a ile mieszczanin. Czy chłop w niedzielę jadał rosół? Ile trwało szlacheckie wesele? Czym Sobieski wznosił toasty i kto umarł z przejedzenia. Kiedy zaczęto używać noża i widelca i czy szlachcicowi przystoi kroić chleb? Kto i dlaczego pił piwo?  Czy dzieci miały cukierki i kto wymyślił lody.

12.00 Julka Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci 

13.00 Małgorzata Bliskowska - Historia bigosu, czyli jak zmieniały się potrawy w czasie wieków.

Znana rekonstruktorka i jej potrawy dostępne przez cały festiwal w Fosie Zamkowej

14.00 Krzysztof Borda „Historia samowara i herbaty w Rosji”

Poznacie nie tylko historię samowara, ale także karawan przemierzających pustynie Mongolii i wiele nieznanych faktów z czasów carskiej Rosji. Na stanowisku historycznym, dowiecie się także, co ma wspólnego but wojskowy z rozpalaniem samowara węglowego oraz będziecie mogli skosztować prawdziwego ,,czaju” z konfiturami.

15.00 Michał Śmielak „Ziemniaki po szlachecku - każdy głupi to kupi" - czy dania serwowane dzisiaj we wszelkiego rodzaju karczmach, zajazdach i zamkach mają coś wspólnego z czasami renesansu i baroku? Omawiane takie przykłady jak bigos, placki ziemniaczane, kaszanka, żur z podaniem oryginalnych receptur.

roch