Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Czytaj ze mną »
Jarosława, Marka, Wiki , 25 kwietnia 2024

Udka pana prezydenta

2016-07-19, Czytaj ze mną

Przez sześć lat odbywały się Jarmarki Smakosza organizowane przez Lokalną Grupę Działania – Stowarzyszenie Kraina Szlaków Turystycznych. Prezentowały się na nich koła gospodyń, różne stowarzyszenia, osoby prywatne, a nawet restauracje.

medium_news_header_15505.jpg

Celem było przypomnienie smaków i przepisów zakorzenionych w tradycji. „Za każdym razem organizatorów – pisze Iwona Wojciechowska w przedmowie – zaskakiwała oryginalność i niepowtarzalny smak wyszukanych potraw, prostota przygotowania wyrafinowanych dań oraz cieszące oko sposoby podawania posiłków”.

Pierwszy Jarmark Smakosza odbył się w 2009 roku, a książka zawiera przepisy najlepszych dań nagrodzonych w  latach 2009-2014. Są tu dania, których zawartości można się domyśleć, np. faworki schabowe, dzik komtura Jastrzębca, piramida drobiowa w sosie kurkowym, sielawa rybaka zamkowego, skrzydełka w piórkach, zupa ochmistrzyni dworu, ale i takie, które zaskakują samą nazwą: jenińskie farszówki, kibini, a najbardziej zaniepokoiły mnie „cycki teściowej po lubusku”, Na ogół są to potrawy stosunkowo proste w przygotowaniu, na pewno smaczne, bo pięknie wyglądają na zdjęciach.

W pierwszym konkursie zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Deszczna, które zaprezentowało danie według przepisu ówczesnego wójta gminy – Jacka Wójcickiego. A ponieważ teraz Jacek Wójcicki jest prezydentem Gorzowa, warto wiedzieć, co lubi.

Jego przepis na 10 porcji udek faszerowanych.

Składniki: 10sztuk udek z kurczaka, 1 kg pieczarek, 4 jaja, 2 pęczki natki z pietruszki, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 15 dkg masła, pieprz, sól, papryka słodka, Vegeta.

Sposób przygotowania: Udka umyć, osączyć. Zdjąć skórę, uważając, żeby się nie uszkodziła. Oddzielić mięso do kości i zmielić. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, usmażyć na maśle i wystudzić. Do zmielonego mięsa dodać pieczarki, żółtka, masło, posiekaną pietruszkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Do wymieszanej masy dodać białka ubite na sztywno. Tak przygotowanym farszem napełnić skórki, nadając im kształt udek. Udka wyłożyć na blachę. Do miseczki wsypać sól, pieprz, paprykę, Vegetę i wymieszać z trzema łyżkami oliwy. Przygotowanym sosem posmarować udka. Piec w piekarniku lub na grillu (na tackach) aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

W książce także cenne informacje praktyczne, np. ile danego produktu mieści się w szklance, na łyce stołowej i na łyżce od herbaty. Na przykład w szklance jest 280 g keczupu, na łyżce stołowej 18 g, a na łyżce od herbaty 6 g. Także przelicznik wag i miar objętości, z którego dowiadujemy się, że w szklance mieści się 25 dag śmietany, 24 dag ryżu, 22 dag cukru, 17 dag mąki i 15 dag bułki tartej. Albo że 1,3 szklanki to 83 ml lub 5 łyżek stołowych. Pokazano prawidłowy układ talerzy i sztućców oraz układ noża i widelca po zakończeniu jedzenia, które „mówią”.

Bardzo dużo ładnych fotografii z kolejnych „Jarmarków smakosza” oraz omawianych dań.  

***

„Szlak dla smakosza. Przepiśnik Krainy Szlaków Turystycznych”. Wydawca Stowarzyszenie Kraina Szlaków Turystycznych - Lokalną Grupę Działania, Sulęcin – Kwidzyn 2015, 84 s. 

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x