Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Czytaj ze mną »
Jarosława, Marka, Wiki , 25 kwietnia 2024

O wspomnieniach przy kaszance

2015-03-20, Czytaj ze mną

Pomysł był bardzo prosty: niech przy wspólnym stole usiądą ostatni mieszkańcy Landsberga i pierwsi mieszkańcy Gorzowa, niech opowiedzą o sobie z tamtych lat i przekażą dzisiejsze refleksje. A na stole niech staną ich ulubione dania, czyli typowe dla polskiej i niemieckiej kuchni.

medium_news_header_10690.jpg

 

W gorzowskiej restauracji „Łubu-Dubu” odbyły się tylko cztery takie spotkania, ale pamiątką po nich jest książka „Landsberg /Gorzów – miejsca pamięci”. O swoim dzieciństwie opowiadali Herbert Schimmel z pobliskiego Santocka, który zapamiętał Landsberg jako wielkie miasto, i Peter Becker, syn właścicieli cenionej piekarni, po wojnie także piekarz. Polaków reprezentował Waldemar Świątkiewicz – najmłodszy pionier Gorzowa, początkowo szklarz, potem wieloletni nauczyciel muzyki, oraz Zofia Nowakowska, opiekunka Klubu Pioniera.

Niedaleka 70 rocznica objęcia przez Polaków władzy w Gorzowie skłania do przypomnienia tamtego okresu, ale wcześniej przez dłuższy czas bardzo rzadko wracało się pamięcią do lat przemiany Landsberga w Gorzów, bo coraz mniej osób pamięta tamten okres. Czas uśmierzył różnice ideologiczne i krzywdy sobie wtedy wyrządzane wzajemnie przez Niemców i Polaków. Wspomnienia przedstawione podczas spotkań i w książce są – moim zdaniem - mało odkrywcze, a dominują w nich miłe, ale mocno sentymentalne emocje starszych panów. Najbardziej jednak w książce mnie zaskoczyły wypowiedzi znacznie młodszych uczestników tych spotkań. Dziękowali za możliwość poznania świadków historii, za przeniesienie zdarzeń znanych z podręczników na płaszczyznę przeżyć zwykłych ludzi, za spojrzenie w przeszłość, które jest nam bardzo potrzebne w czasach wiecznego pędzenia naprzód.

Odbywały się te spotkania przy plackach ziemniaczanych z renetą landsberską, kaszance w rosole, brukwi z gęsiną, zupie grzybowej lub schabowym z buraczkami. Oczywiście przepisy polskich i niemieckich potraw też znalazły się w książce, aby można je było zrobić we własnym domu.

Książkę kończy szkic historyczny Zofii Nowakowskiej „Osadnictwo na Ziemi Gorzowskiej w latach 1945 – 1948”, który przedstawia etapy zasiedlania, miejsca pochodzenia nowych mieszkańców miasta, a przede wszystkim proces zapuszczania korzeni, czyli akceptacji nowego miejsca na życie dla swojej rodziny.  

Cykl spotkań zainicjował Tomasz Hołyński i stowarzyszenie Szeroki Kąt Widzenia, a prowadziła je i książkę opracowała Agnieszka Kopaczyńska-Moskaluk. Konsultacjami kulinarnymi służyli Magdalena Sanczenko i Roman Getsman, tłumaczył Jarosław Szyjkowski. Projekt był dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, a patronat honorowy sprawował Konsulat Generalny Republiki Federalnej Niemiec we Wrocławiu.

Większość stowarzyszeń skupiających byłych mieszkańców obecnych polskich ziem zachodnich już się rozwiązała, bo ich członkom nie starcza sił, a młodzi do takiej formy działania się nie palą. A jednak – jak wykazały te spotkania - potrzebna jest nowa forma sięgania do przeszłości, nowe spojrzenie na historię. Choćby jak te przy kaszance w rosole. 

Podziękowania więc dla Agnieszki Moskaluk i Tomasza Hołyńskiego, którzy wymyślili taką nową formułę powiązaną ze sztuką kulinarną. Ma ona – niestety – tylko jedną wadę: restauracja „Łubu-Dubu” nie jest z gumy i nie mogą się w niej zmieścić wszyscy zainteresowani. A szkoda.   
 

***

„Landsberg – Gorzów – miejsca pamięci”. Wydawca Stowarzyszenie Szeroki Kąt Widzenia, oprac. tekstów Agnieszka Kopaczyńska-Moskaluk, tłumaczenie Jarosław Szyjkowski, opieka artystystyczna i fotografie Tomasz Hołyński, grafika Krzysztof Matuszak, oprac. graf. książki Monika Szalczyńska, Gorzów Wlkp. 2014, s. 64

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x