2024-05-06, Wakacje
Trzy pytania do dr Ewy Pawlak, dyrektor Muzeum Lubuskiego im. Jana Dekerta w Gorzowie
- Pani dyrektor, Muzeum dostało ostatnio nagrodę? Jaką?
- Muzeum Lubuskie zostało nagrodzone przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w kategorii konserwacja zabytków techniki. Ta nagroda jest przyznawana od 2008 roku i w tym roku w tej jednej z czterech kategorii zostaliśmy laureatem za prawidłowo, bardzo dobrze wykonane prace konserwatorskie przy Młynie Górnym w Bogdańcu. Doceniono kompleksowy remont młyna i całej zagrody młyńskiej w Bogdańcu, czyli dostaliśmy nagrodę Lubuskiego Konserwatora Zabytków za wzorcowo wykonane prace konserwatorskie w Muzeum w Bogdańcu.
- Jak taka nagroda przekłada się dla muzealników?
- Na pewno jest to wyraz uznania i dowód tego, że nasza praca została wykonana na bardzo wysokim poziomie. Praca tak naprawdę konserwatorów, którzy poświęcili bardzo dużo swoich umiejętności, swojej pracy, czasu po to, żeby po pierwsze zakonserwować urządzenia młyńskie wewnątrz zabytkowego budynku Młyna Górnego. Sam budynek przecież też jest zabytkiem, prawie 200-letnim. Do tego trzeba dodać ponad 300 zabytków ruchomych, czyli takich zabytków kultury techniki wiejskiej, urządzeń rolniczych, które służyły kiedyś ludziom po prostu do pracy. I za tę pracę, za docenienie poziomu ich wykonania, pani Lubuska Konserwator Zabytków postanowiła nas nagrodzić.
- Duma, radość, czy może coś innego dla was?
- To jest przede wszystkim potwierdzenie tego, że nasza misja jest realizowana na wysokim poziomie, a my to robimy z wielką pasją. Jeżeli dostajemy tego typu wyrazy uznania dla naszej pracy, to jeszcze bardziej nas to motywuje, powoduje, że w sercu mamy ogromną radość i jeszcze więcej zapału do realizacji naszych służbowych, zawodowych obowiązków, z których efektów korzystają kolejne pokolenia. Musimy bowiem pamiętać, że ta zagroda młyńska w Bogdańcu była obiektem zagrożonym katastrofą budowlaną i w ramach kompleksowego remontu ten zabytek został uratowany. Przez kolejne dziesięciolecia będzie służył następnym pokoleniom, które będą mogły podziwiać z jednej strony dziedzictwo kulturowe, to co zostało zachowane, ale też będą mogły poznawać historię tego miejsca, historię dawnych zawodów i tego, jak żyli, pracowali mieszkańcy tych terenów, a przede wszystkim, jak mieszkał i jak pracował młynarz.
Renata Ochwat
Cykl letnich wydarzeń kulturalnych „Dobry wieczór Gorzów” wystartuje w tym roku po raz piąty.
Trzy pytania do Romana Naninets, przewodniczącego Młodzieżowej Rady Miasta
Adam Bałdych, Andrzej Sikorowski, piosenki śpiewane przez fanów – to główne wydarzenia nadchodzącego weekendu. Ale innych wydarzeń też nie zabraknie.
W nadchodzący weekend w Wawrowie zostaną rozegrane dwie imprezy miniżużlowe, których organizatorem będzie Stal Gorzów.
Zapraszamy wszystkie dzieci i rodziców na rodzinny trening koszykówki na Arenie Gorzów!
W sobotę, 8 czerwca zespól AstroEnergy Warta zagra na wyjeździe w ostatniej kolejce sezonu z Unią Turza Śląska.
Kolejny przykład oszustwa przy internetowej sprzedaży tylko potwierdza, ze musimy być szczególni czujni. Około 30 tysięcy złotych przelali przestępcy z konta po tym, jak uzyskali do niego dostęp.
Z wizytą w Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie gościł minister nauki Dariusz Wieczorek.
W piątek, 7 czerwca czeka nas Biznesowa Noc Szkoleń!
Świetlica im. Św. Jana Pawła II działająca przy Parafii pw. św. Józefa przy ul. Brackiej 7, to ulubione miejsce dzieci, które uczestniczą w propozycjach tego miejsca.
Plątanina wąskich, brukowanych uliczek, wijąca się Wełtawa, zamek, barokowy teatr, znakomite knajpki i dwie rzeźby św. Jana Nepomucena. Nie znacie? To koniecznie poznajcie.
W związku z pracami na sieci wodociągowej w dniu 8.06.2024 r. od godz. 23:00 do 9.06.2024 r. do godz. 05:00 mogą wystąpić zakłócenia w dostawie wody do budynków w miejscowościach: Czechów, Górki, Gralewo, Janczewo, Santok.
Komisja Europejska za produkty pochodzenia zwierzęcego uznaje mięso (wołowina, wieprzowina, drób, mięso jagnięce, baranie, kozie, ryby i owoce morza), mleko i produkty mleczne (takie jak jogurty, śmietany, maślanki, kefiry, sery, twarogi), jaja oraz miód.
Do 6 czerwca trwają zapisy do największej charytatywnej sztafety biznesowej.