2024-05-13, Wakacje
Jak już informowaliśmy, w dniach 14 – 17 maja w Akademickim Centrum Kultury i Mediów „Chatka Żaka” w Lublinie, miejscu kultowym dla lokalnej i krajowej sceny jazzowej, odbywać się będą koncerty i spotkania składające się na II Lubelskie Forum Muzyki Improwizowanej.
Tegoroczna edycja imprezy posiada charakter szczególny, włączona została bowiem w cykl obchodów 80-lecia Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Organizatorami są wyżej wymienione instytucje i gorzowski Jazz Club ,,Pod Filarami”.
To już drugi rok współpracy Jazz Clubu w ramach Forum, ale ściślejsze związki jego dyrektora z uczelnią trwają od roku 2019, od kiedy to szef gorzowskiego Jazz Clubu Bogusław Dziekański jeździ na spotkania ze studentami Wydziału Artystycznego i opowiada o swoich doświadczeniach animacyjnych związanych z Małą Akademią Jazzu (MAJ). Początki tej współpracy zaczęły się jeszcze na początku drugiej dekady lat dwutysięcznych XXI w., kiedy to do Gorzowa zjechał cały autobus studentów UMCS na specjalne spotkanie z MAJ, a następnie osoby, które na bazie działalności klubu pisały prace licencjackie i magisterskie. Wtedy też zaczęły się badania nad dorobkiem akademii opisane w książce Jedzie Pan Jazz. Edukacja jazzowa i popkulturowa w perspektywie antropologicznej.
Jubileuszowe okoliczności przyciągnęły do Lublina wiele znakomitości jazzowych. Miłośnicy muzyki improwizowanej będą mieli możliwość spotkać się na koncertach z: Dominikiem Wanią, który przyjeżdża na Forum z projektem solowym, Agą Derlak (tegoroczną laureatką nagrody Fryderyk) i jej nowym przedsięwzięciem koncertowym przygotowanym wspólnie z Dawidem Lubowiczem, a także Dorotą Miśkiewicz i Henrykiem Miśkiewiczem, i obrosłym już legendą projektem „Nasza miłość”.
Odrębny nurt, z pietyzmem pielęgnowany w ramach Lubelskiego Forum, to nurt spotkań i dyskusji z artystami i ekspertami. Główną rolę odgrywa tu panel programowy, który w tym roku zatytułowany został: „Improwizacja jazzowa: tradycje, drogi do mistrzostwa i kultury bycia z ludźmi”. Jego uczestnikami będą: Krzysztof Herdzin, Dawid Lubowicz, Henryk Miśkiewicz i Paweł Tomaszewski, a dyskusję poprowadzą Andrzej Białkowski i Mariusz Czubaj.
IP
VII obchody Gorzowskiego Tygodnia Seniora tradycyjnie rozpocznie inauguracja, którą zaplanowano na 10 czerwca o godz. 12:00 w parku Wiosny Ludów.
Trzy pytania do Andrzeja Jakubaszka z Gorzowskiej Rady Seniorów
Jako drugi wykonawca w ramach cyklu Miej Czas na Koncerty 22 czerwca na scenie w Amfiteatrze MCK zagra Bassekou Kouyate & Band.
Po poniedziałkowym zwycięstwie ze Spartą Wrocław gorzowscy żużlowcy już dzisiaj pojadą kolejny ważny mecz.
Wiktoria Kuczyńska podpisała kontrakt na sezon 2024/2025 z KS AZS AJP Gorzów!
W kluczowym spotkaniu dla losów walki o utrzymanie zespół AstroEnergy Warta zagrał na wyjeździe z Unią Turza Śląska.
Pięć osób zatrzymanych, zabezpieczone narkotyki i pieniądze pochodzące z przestępstwa to bilans pracy strzeleckich kryminalnych, którzy rozbili zorganizowaną grupę przestępczą.
Z wizytą w Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie gościł minister nauki Dariusz Wieczorek.
Rozpoczyna się remont budynku, w którym działa Gorzowski Bank Żywności.
Świetlica im. Św. Jana Pawła II działająca przy Parafii pw. św. Józefa przy ul. Brackiej 7, to ulubione miejsce dzieci, które uczestniczą w propozycjach tego miejsca.
Plątanina wąskich, brukowanych uliczek, wijąca się Wełtawa, zamek, barokowy teatr, znakomite knajpki i dwie rzeźby św. Jana Nepomucena. Nie znacie? To koniecznie poznajcie.
W związku z pracami modernizacyjnymi na sieci wodociągowej w ulicy Wylotowej na Osiedlu Poznańskim dnia 12.06.2024 r. od godz. 8:00 nastąpi przerwa w dostawie wody do budynków przy ulicach: Wylotowej od nr 109 do nr 152; od nr 115 do 148, Lnianej, Berberysowej, Jałowcowej, Lipowej, Klonowej. Przewidywany czas przywrócenia dostaw wody godz. 14:00. Beczkowozy z wodą zostaną podstawione.
Komisja Europejska za produkty pochodzenia zwierzęcego uznaje mięso (wołowina, wieprzowina, drób, mięso jagnięce, baranie, kozie, ryby i owoce morza), mleko i produkty mleczne (takie jak jogurty, śmietany, maślanki, kefiry, sery, twarogi), jaja oraz miód.
Prognozy co do wysokości przyszłej emerytury nie uwzględniają siły nabywczej pieniędzy.