W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. [rozumiem. zamknij okno] x
Jesteś tutaj » Home » Tanio ze smakiem »
Bernarda, Sabiny, Samuela , 20 sierpnia 2019

Warzywno-kurczakowy przysmak

2016-06-23

Choć knajpka ma w nazwie kebab, to jednak i inne jedzenie też tam jest podawane. A ponieważ lokal leży w samym centrum i jest długo otwarty, więc ma stałych bywalców.

medium_news_header_15231.jpg

Od pewnego czasu lubię próbować azjatyckich przysmaków. W Gorzowie nie jest to trudne, bo co kawałek można spotkać małe knajpki serwujące kebaby, czyli najbardziej popularne tureckie jedzenie.

W małej uliczce

Anadolu Efes kebap mieści się w uliczce odchodzącej od ul. Jagiełły. Graniczy z Letnią, ale menu ma zupełnie inne. Wnętrze nie jest duże, mieści kilka zaledwie stolików, tak, że jednocześnie może się tu posilić około 20 osób. Na ścianach nie ma zbyt wiele ozdób z regionu, do którego nawiązuje kuchnia. Na jednej ze ścian natomiast stoją jakieś trofea sportowe. Generalnie jest przyjemnie i czysto.

W karcie przede wszystkim tureckie jedzenie, czyli kilka wariantów różnych kebabów serwowanych w bułce lub na talerzu. No i jest to przede wszystkim kebab drobiowy. Można go dostać z frytkami albo warzywami i kosztuje do 17 zł. Poza tym jest durum, czyli takie jedzenie w bułce, które wygląda jak hot dog. Za takie coś płaci się 7 zł. Poza tym są różnego rodzaju wariacje dań z kurczaka, bo i na ostro, i w warzywach i z innymi dodatkami i to już wydatek 10 zł. Bywają też tu ryby, ale to już wydatek też około 17 zł.

Jak turecka kuchnia, to nie może zabraknąć kaszy kuskus, różnych warzyw i tureckiego jogurtu.

Kurczak w warzywach

Ponieważ wiem, że kuchnia turecka może być ostra, mocno przyprawiona, więc pytam uprzejmą panią za barem, co tu nie jest ostre. Pani proponuje kurczaka w warzywach i okazuje się, że wybór był dobry.

Dostaję potrawkę z kurczaka z młodymi warzywami i porcję tradycyjnego tureckiego pieczywa. Płacę 10 zł i potrawa jest tak duża, że z trudem daję jej radę. Kurczak jest smaczny, połączony z warzywami, wśród których odnajduję kalafiora, zieloną fasolkę, pomidory i coś tam jeszcze jest, ale ponieważ ekspertem kulinarnym nie jestem, więc nie wiem, co. W każdym razie jedzenie jest smaczne, sycące, nie mocno gorące. Takie w sam raz dla mnie.

Ale jak się okazuje, nie tylko dla mnie, bo po mnie potrawę zamówiło kilka kolejnych osób.

Renata Ochwat