2017-08-28, Gospodarka
Informacje dla przedsiębiorców rozpoczynających/prowadzących działalność w sektorze spożywczym.
 
   Przedsiębiorcy prowadzący produkcję lub obrót żywnością są zobowiązani do przestrzegania przepisów prawa żywnościowego. Obok rozporządzeń unijnych (nr 178/2002 oraz 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady) podstawę stanowi Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wraz z rozporządzeniami wykonawczymi. Spełnienie podstawowych wymagań jest niezbędne dla zachowania higienicznych warunków wprowadzania do obrotu żywności pochodzenia roślinnego. Powyższe przepisy dotyczą również rolników, którzy wykorzystują prywatne domy mieszkalne do przetwórstwa surowców z własnego gospodarstwa (owoców, warzyw, zbóż) w celu ich sprzedaży.
Przedsiębiorcy są zobowiązani do opracowania i wdrożenia w zakładzie odpowiednich procedur kontroli wewnętrznej (Dobrych Praktyk Higienicznych i Dobrych Praktyk Produkcyjnych). Ich istota sprowadza się do zapewnienia bezpieczeństwa żywności m.in. poprzez nadzór i szkolenia personelu pracującego w produkcji i obrocie żywnością.
Osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.
Żywność znajdująca się w obrocie nie może być niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo ponosi przedsiębiorca.
Ogólne wymagania dotyczące pomieszczeń żywnościowych
Pomieszczenia żywnościowe oraz ich wyposażenie, wystrój, konstrukcja, rozmieszczenie a także wielkość pomieszczeń muszą być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrym stanie i kondycji technicznej, pozwalać na odpowiednie ich utrzymanie, czyszczenie i/lub dezynfekcję, zapobieganie lub minimalizowanie dostawania się zanieczyszczeń pochodzących z powietrza. Mają chronić przed gromadzeniem się brudu, kontaktem z materiałami toksycznymi, strząsaniem cząstek brudu do żywności i tworzeniem się niepożądanej pleśni na powierzchni, umożliwiać walkę ze szkodnikami i utrzymania odpowiednich warunków termicznych.
Istotna jest odpowiednia ilość ubikacji spłukiwanych wodą nie połączonych bezpośrednio z pomieszczeniami, w których pracuje się z żywnością oraz odpowiednia liczba umywalek, właściwie usytuowanych i przeznaczonych do mycia rąk z ciepłą i zimną bieżącą wodą i zaopatrzonych w środki do mycia rąk i do higienicznego ich suszenia. Stanowiska do mycia żywności powinny być oddzielone od umywalek.
Kolejne kryteria to odpowiednie systemy wentylacji, oświetlenie i sprawna kanalizacja. W miarę potrzeby, muszą być zapewnione odpowiednie warunki do przebierania się przez personel. Środki czyszczące i odkażające nie mogą być przechowywane w obszarach, gdzie pracuje się z żywnością.
Ważnym elementem jest jakość wody używanej w zakładach żywnościowo-żywieniowych. Woda musi odpowiadać wymaganiom rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015 r., poz.1989), co należy potwierdzić wynikami badań laboratoryjnych wykonanych w laboratoriach państwowej inspekcji sanitarnej lub innych zatwierdzonych laboratoriach.
Wszystkie punkty wodne muszą być podłączone do sprawnego systemu wodno-kanalizacyjnego i zaopatrzone w środki do mycia, a umywalki do mycia rąk i ich suszenia. Ich ilość zależy od zakresu prowadzonej działalności. Przyjmuje się, że w pomieszczeniach produkcyjnych musi znajdować się zawsze umywalka do mycia rąk oprócz zlewów do mycia żywności.
Wymagania dotyczące ruchomych i/lub tymczasowych pomieszczeń (jak duże namioty, stragany, ruchome punkty sprzedaży), pomieszczeń używanych głownie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu i automatów ulicznych”
Pomieszczenia i automaty uliczne, na tyle, na ile jest to rozsądnie praktykowane, będą tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości i dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia, w szczególności przez zwierzęta i szkodniki.
W szczególności i w miarę potrzeby muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu (włącznie ze sprzętem do higienicznego mycia i suszenia rąk, higienicznymi urządzeniami sanitarnymi i przebieralniami). Powierzchnie w kontakcie z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji. Należy zapewnić warunki do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji narzędzi do pracy i sprzętu oraz ustanowić odpowiednie przepisy, aby dokonywać czyszczenia środków spożywczych w sposób higieniczny. Musi być zapewniona odpowiednia ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej i odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego składowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno płynnych, jak i stałych). Środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby unikać, ryzyka zanieczyszczenia i możliwe było utrzymanie i monitorowanie właściwych warunków termicznych żywności
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: http://gis.gov.pl/zywnosc/informacje-dla-przedsiebiorcy/poradniki-wytyczne-ulotki zamieszczono między innymi :
Na stronie: http://www.fapa.com.pl/gfx/okladki/HACCPprzewodnik.pdf znajduje się przewodnik w którym przystępnie opisano jak wdrożyć instrukcje GHP i GMP.
Dobrą praktyką jest, aby jeszcze przed etapem realizacji przedsięwzięcia zasięgnąć porady w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp. w zakresie wymagań sanitarnych dotyczących pomieszczeń w których przedsiębiorca zamierza produkować lub wprowadzać do obrotu żywność. Pozwala to na indywidualne dostosowanie wymagań do konkretnego zakładu. Przedsiębiorca może też wystąpić do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp. o zaopiniowanie pod względem sanitarnym projektu technologicznego zakładu.
 
         
         
         
         
         Gorzów po raz kolejny stanie się centrum debat o przyszłości biznesu i innowacji.
 Coraz wyższe bezrobocie w Gorzowie i regionie
         Coraz wyższe bezrobocie w Gorzowie i regionie
       
     
     
       
         
      Kolejna znana marka otworzyła salon w galerii
         Kolejna znana marka otworzyła salon w galerii
       
     
     
       
         
      ZUS przyzna zasiłek na opiekę nad chorym członkiem rodziny
         ZUS przyzna zasiłek na opiekę nad chorym członkiem rodziny
       
     
     
       
         
      Przekaż elektrośmieci do recyklingu. Pomóż Odzyskać Surowce
         Przekaż elektrośmieci do recyklingu. Pomóż Odzyskać Surowce
       
     
     
       
         
      Koniec jednej akcji, początkiem kolejnej
         Koniec jednej akcji, początkiem kolejnej
       
     
     
       
         
      Na jaki metraż nowego mieszkania stać gorzowianina?
         Na jaki metraż nowego mieszkania stać gorzowianina?
       
     
     
       
         
      Zaproszenie na cykl bezpłatnych szkoleń i webinarów
         Zaproszenie na cykl bezpłatnych szkoleń i webinarów
       
     
     
       
         
      Znana sieć z pierwszą restauracją w Gorzowie!
         Znana sieć z pierwszą restauracją w Gorzowie!
       
     
     
       
         
      To ci niespodzianka. Bezpłatne pokazy filmowe na parkingu
         To ci niespodzianka. Bezpłatne pokazy filmowe na parkingu