Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Żywienie »
Balladyny, Elżbiety, Sławomira , 5 listopada 2025

Co trzeci młody Polak rezygnuje ze śniadania

2025-11-05, Żywienie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a może pierwszy, z którego rezygnujemy? Z badania SW Research zrealizowanego na zlecenie marki Puratos wynika, że regularne spożywanie śniadań wciąż nie jest standardem.

medium_news_header_45145.jpg
Fot. pixabay.com

Niemal co czwarty Polak przyznaje, że pomija pierwszy posiłek dnia. Jednocześnie rośnie świadomość dotycząca jakości produktów i składników, które trafiają na nasze stoły, czego doskonałym przykładem jest pieczywo.

Choć śniadanie uznawane jest za kluczowy posiłek, dla części Polaków ten poranny rytuał nie jest codziennością. 82% osób je śniadanie każdego dnia, 18% przyznaje, że pomija je przynajmniej od czasu do czasu, 4% robi to sporadycznie, a 2% - nigdy lub prawie nigdy. Największy kontrast widoczny jest między pokoleniami - w grupie poniżej 24. roku życia tylko 65% badanych je śniadanie codziennie, podczas gdy wśród starszych odsetek ten wynosi 84%. Brak czasu, pośpiech i poranne obowiązki sprawiają, że śniadanie u niektórych ustępuje miejsca kawie lub szybkim przekąskom.

- Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo po nocnym odpoczynku organizm potrzebuje energii i równowagi. Dobre śniadanie daje siłę, stabilizuje poziom cukru i przygotowuje ciało do działania. Najgorsze nawyki to pośpiech oraz sięganie po słodkie gotowce i przetworzone produkty - dają chwilowy zastrzyk energii, a potem szybki spadek sił. Lepiej poświęcić chwilę na naturalne produkty, świeże warzywa, jajka i kromkę chleba na zakwasie - to naprawdę zmienia poranek - komentuje Andrzej Polan, osobowość kulinarna.

Co ląduje na naszych stołach rankiem?

Większość Polaków dobrze ocenia swoje śniadania - 83% uważa je za syte, a 74% za zdrowe i wartościowe odżywczo. Jednak tylko 69% przyznaje, że ich poranny posiłek nie jest monotonny. Na stołach dominują nabiał (74%), chleb i jajka (po 64%), napoje (65%) oraz produkty mięsne (58%). Warzywa pojawiają się u 49% badanych, a owoce u 29%.

- W naszych śniadaniach wciąż za dużo jest przetworzonych produktów - słodkich bułek, gotowych wędlin czy jogurtów z dodatkiem cukru. Zdrowe i pożywne śniadanie powinno składać się z prostych, naturalnych produktów: pełnowartościowego białka, warzyw, dobrych tłuszczów i oczywiście wysokiej jakości pieczywa. Chleb z zakwasem jest tu kluczowy - syci, daje stabilną energię i wspiera trawienie, stanowiąc fundament dla całego posiłku - podkreśla A. Polan.

Pieczywo - stały element polskiego poranka

Pieczywo pozostaje stałym elementem polskiego poranka - zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Z badania marki Puratos wynika, że najczęściej sięgamy po nabiał (74%), a równie często po chleb i jajka (po 64%). Na śniadaniowych stołach pojawiają się też napoje (65%) i produkty mięsne (58%), a niemal co dziesiąta osoba rozpoczyna dzień od słodyczy.

Najczęściej sięgamy po chleby żytnie lub mieszane z ziarnami (40%), wypieki z zakwasem (37%) oraz biały chleb pszenny (36%). Bułki na śniadanie wybiera 44% Polaków - najczęściej pełnoziarniste grahamki (57%), bułki z ziarnami (56%) i klasyczne kajzerki (55%). Po słodkie wypieki sięga 16% respondentów, z czego aż 67% wybiera drożdżówkę.

Pieczywo to nie tylko codzienny element śniadania, ale też coraz częściej miernik jakościowego posiłku i świadomego stylu życia. Jak zauważają eksperci, coraz więcej osób zwraca uwagę na skład, rodzaj mąki czy sposób wypieku.

Chleb na zakwasie - symbol jakości

Ponad połowa Polaków deklaruje, że przy zakupie pieczywa zwraca uwagę na obecność zakwasu w składzie, a 94% przyznaje, że chleb na zakwasie pojawia się w ich domu przynajmniej od czasu do czasu. Blisko połowa spożywa go kilka razy w tygodniu.

Rosnąca świadomość jakości idzie w parze z gotowością do ponoszenia wyższych kosztów - 77% Polaków deklaruje, że zapłaciłoby więcej za chleb na zakwasie niż za zwykły bochenek, a 14% nawet dwukrotność ceny. 81% respondentów uważa, że chleb wypiekany na zakwasie jest zdrowszy, 70% - że dłużej zachowuje świeżość. Wysoko oceniany jest także jego smak - określany najczęściej jako wyrazisty, naturalny i przyjemny.

- Wyniki badania potwierdzają, że dla Polaków zakwas to coś więcej niż składnik - to symbol jakości i świadomego wyboru. Konsumenci coraz częściej dostrzegają jego wpływ nie tylko na smak, ale i zdrowie. Pieczywo z zakwasem utożsamiane jest z produktem naturalnym, który wspiera trawienie, pracę jelit czy przyswajanie składników odżywczych - komentuje Joanna Parandyk, Product Manager Bakery w Puratos.

Powrót do lokalnych piekarni

Zmieniają się nie tylko nasze nawyki żywieniowe, ale i miejsca, w których kupujemy chleb. Coraz chętniej wracamy do lokalnych, rzemieślniczych piekarni - to właśnie tam zaopatruje się dziś 31% Polaków. Dla porównania, w dyskontach pieczywo kupuje 17% badanych, w supermarketach - 16%, a w piekarniach sieciowych - 14%. Niewielka grupa (3%) piecze chleb samodzielnie.

(ip)

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x