więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Hugona, Piotra, Roberty , 29 kwietnia 2025

Smakowite i piwne Lubuskie Kulinaria Regionalne

2012-08-22, Mija dzień

Już niedługo czeka nas „Festiwal brzmienia i podniebienia”, jak określają organizatorzy IV Lubuskie Kulinaria Regionalne, które odbędą się w dniach 31 sierpnia – 2 września br., Czyli będzie coś dla ducha, gdyż będzie dużo dobrej muzyki i zabawy, ale przede wszystkim będą smakowitości dla podniebienia, jakich ponoć do tej pory na kulinariach jeszcze nie było.

Podczas tegorocznych targów będzie można nie tylko próbować różnego rodzaju przysmaków, ale i nauczyć się je przyrządzać. W ramach stoiska „Gospodarstwa Agroturystycznego Dereniówka” odbędą się „Warsztaty smaku”. W piątek 31 sierpnia, dzieci będą mogły nauczyć się piec ciasteczka, a w sobotę dorośli będą mogli zabrać się za domowe pączki. Na uczestników warsztatów będą czekały drobne upominki.Nad całością czuwać będzie laureatka wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych Grażyna Dereń, dzięki której na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się Schab Tradycyjny Słubicki oraz chleb domowy na zakwasie.
Z kolei Łukasz Konik, znany gorzowski kucharz, członek fundacji Klubu Szefów Kuchni, przeprowadzi konkurs kulinarny dla profesjonalnych kucharzy „Złota Reneta”. Rywalizacja polegać będzie na przygotowaniu dania głównego z produktów takich jak: jabłko Reneta Landsberska, filet z łososia, pomidor truskawkowy oraz piwo witnickie. Liczy się oryginalność receptury oraz smaku. Na zwycięskie ekipy czekają atrakcyjne nagrody.

Natomiast Browar Witnica, który tradycyjnie już prezentuje się na tych wyjątkowych targach ze swoimi cenionymi w świecie produktami, zaprasza nie tylko do degustacji swoich wyrobów, ale również do wzięcia udziału w konkursie na najciekawszą nazwę nowego piwa pszenicznego. Od 31 sierpnia do 1 września, do godz. 12.00, wszyscy chętni, którzy mają ukończone 18 lat, mogą dostarczyć swoje propozycje na stoisko browaru podczas Lubuskich Kulinariów Regionalnych, w Hali Targowej nr 3, na ul. Przemysłowej. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 1 września o godz. 15.00. Autorzy trzech najlepszych nazw otrzymają atrakcyjne nagrody, natomiast zwycięska propozycja będzie wykorzystana jako oficjalna nazwa piwa pszenicznego produkowanego przez Browar Witnica.

To jeszcze nie wszystkie atrakcje, jakie nas czekają na targach. W tym roku Lubuskie Kulinaria Regionalne będą naprawdę zdrowe. To wszystko dzięki gorzowskiej AWF partnerowi imprezy oraz kampanii edukacyjnej „Makaron rządzi zdrowo” organizowanej przez Polską Izbę Makaronu. Po degustacjach pysznych i regionalnych potraw będzie można dla uspokojenia sumienia zdobyć kilka porad dietetycznych lub zrzucić trochę kalorii w wyścigu na ergometrach wioślarskich. Będzie też coś dla rodzin i dla dzieci. W sobotę odbędą się warsztaty kuglarskie i toczenie fajerki, a w niedzielę zawita w Gorzowie Edek Makaron z wielkoformatową grą planszową.

Pracownicy naukowi Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej poznańskiej AWF przeprowadzą dla chętnych analizę składu ciała, pomiar wybranych parametrów szybkościowo-siłowych oraz udzielą porad dotyczących zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej i treningu zdrowotnego. Natomiast grupa kuglarzy, studentów AWF zaprasza na pokazy kuglarskie i wspólną zabawę promującą zdrowy i aktywny tryb życia oraz gry i zabawy ludyczne., w tym nauka toczenie fajerki i konkursy z nią związane. Dla dzieci studenci przygotowali specjalne atrakcje: malowanie twarzy, modeling balonów oraz puszczanie gigantycznych i małych baniek mydlanych. Ponadto będzie można spróbować swych sił na ergometrach wioślarskich.
Na gorzowskich kulinariach będzie także swoje rządy sprawował … makaron. W ramach III edycji kampanii „Makaron Rządzi Zdrowo”, zawita do naszego miasta Edek Makaron, który podróżuje po Polsce z wielką grą planszową i osobiście przekonuje Polaków, że Makaron Rządzi Zdrowo.
W ramach III edycji kampanii edukacyjnej Makaron Rządzi Zdrowo na terenie całej Polski organizowane są rodzinne turnieje wiedzy o makaronie. Chętni mogą sprawdzić się w wielkoformatowej grze planszowej, którą prowadzi Zygmunt Chajzer. Na zwycięzcę turnieju w każdym mieście czeka sportowy rower. W rozgrywkach mogą wziąć udział dwuosobowe drużyny – rodzic i dziecko. Najmłodsi podróżują po mapie świata na wielkiej planszy, zbierając składniki potrzebne do przygotowania Spaghetti Bolognese, zaś dorośli odpowiadają na pytania prowadzącego dot. makaronu, zdobywając punkty dla swojej drużyny. Liczy się różnorodna wiedza o makaronie, dlatego warto wcześniej przejrzeć stronę kampanii www.makaronrzadzizdrowo.pl. Najmłodsi mogą spędzić czas w specjalnym kąciku plastycznym, w którym oprócz gier i zabaw czeka na nich bohater kampanii Edek Makaron.
Organizatorem kampanii edukacyjnej „Makaron Rządzi Zdrowo” jest Polska Izba Makaronu. Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Celem kampanii jest edukowanie Polaków o wartościach odżywczych makaronu oraz promowanie zdrowego sposobu odżywiania się.

Szczegółowy program Lubuskich Kulinariów Regionalnych postaramy się opublikować tuż przed imprezą, by każdy mógł sobie zaplanować swoją ucztę.
zet

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x