więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Marii, Marzeny, Ryszarda , 26 kwietnia 2025

Lubuskie Kulinaria Regionalne – program imprezy

2012-08-30, Mija dzień

Już w piątek 31 sierpnia o godz. 12.00 rozpoczną się niezwykłe targi, które w tym roku noszą nazwę Lubuskie Kulinaria Regionalne – Festiwal Brzmienia i Podniebienia, a potrwają do niedzielnego wieczoru 2 września br.
W hali i na placu targowym przy ul. Przemysłowej zaprezentuje się  blisko 70  wystawców, firm z rożnych regionów Polski.  Producenci miodów, wędlin, serów i przypraw, warzyw i owoców, konfitur i nalewek, browarnicy, piekarze i cukiernicy.  Swoje specjały przywiozą Benedyktyni z Opactwa w Tyńcu, pojawią się gorzowscy restauratorzy, a swoją kawiarnię przygotuje Zespół Szkół Gastronomicznych. Ale tym razem, na tych wyjątkowych targach, będzie  coś znacznie więcej  niż tylko do jedzenia picia...

Lubuskie Kulinaria Regionalne to impreza, która ma na celu propagowanie zdrowego i regionalnego jedzenia oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Ważną częścią tegorocznych Kulinariów jest Festiwal Brzmienia i Podniebienia – wyjątkowe wydarzenie dla pasjonatów dobrej muzyki, piwa oraz browarnictwa i jego historii. To tu czeka na nich wszystko to, czego można oczekiwać po imprezach tego profilu na całym świecie: degustacje różnorodnych gatunków regionalnych piw, możliwość nabycia unikatowych, limitowanych piwnych okazów kolekcjonerskich, a także oglądania wystawy zbiorów birofilskich. To wszystko odbędzie się nie tylko przy akompaniamencie dźwięcznie postukujących butelek i kufli, ale też dobrze skomponowanych brzmień.
Organizatorami tegorocznych kulinariów są: Biuro Promocji Miasta, Ośrodek Sportu i Rekreacji, Gorzowski Rynek Hurtowy, Zakład Gospodarki Mieszkaniowej. Natomiast partnerami: Browar Witnica, Instytut Przestrzeni Artystycznej, AWF Gorzów, ZUO, Best Western.

Program Lubuskich Kulinariów Regionalnych i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia:

31 sierpnia (piątek)

12:00 – rozpoczęcie Lubuskich Kulinariów Regionalnych i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia
14:00 – 14:30 – oficjalne otwarcie targów przez Prezydenta Miasta Tadeusza Jędrzejczaka
20:00 – zakończenie pierwszego dnia targów w hali
20:00 – 22:00 – koncert zespołu Stonehenge na dużej scenie przed halą
22:00 – zakończenie pierwszego dnia festiwalu.

1 września (sobota)
12:00 – rozpoczęcie drugiego dnia targów i festiwalu oraz konkursu dla profesjonalistów „Złota Reneta”

15:00 -15:30 – ogłoszenie wyników konkursu na nazwę nowego piwa pszenicznego spod szyldu Browaru Witnica i uroczyste odszpuntowanie beczki na placu targowym

17:00 – 17:30 – rozstrzygnięcie konkursu „Złota Reneta” w hali targowej
18:00 – rozpoczęcie występów zespołów na dużej scenie w ramach Festiwalu Brzmienia i Podniebienia:
18:00 – 18:45 Breaking News
18:45 – 19:15 UB
19:15 – 20:00 Podróbka
20:00 – 21:00 RWA
20:00 – zakończenie drugiego dnia targów w hali
21:00 - 22:00 – koncert zespołu Luxtorpeda na dużej scenie
22:00 – zakończenie drugiego dnia festiwalu.

2 września (niedziela)
12:00 – rozpoczęcie trzeciego dnia targów w hali i na placu
12:00 – 18:00 –kampania edukacyjna „Makaron Rządzi Zdrowo” na placu przed dużą sceną, prowadzi Zygmunt Chajzer
13:30 – 18.00 – muzyka na żywo, na małej scenie zagra zespół Tea Time Boogie – finalista programu Must Be The Music
16:00 – 16:30 – rozstrzygnięcie konkursu dla wystawców na najciekawsze stoisko targowe i wręczenie nagród
18:00 – zakończenie Lubuskich Kulinariów Regionalnych.

Oto główne atrakcje:
piątek:
Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”– do strefy kulinariów i sztuki zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
W godzinach 15:00 – 21:00 wykłady kulinarne z prezentacją oraz degustacją
Wydarzenia kulinarne koordynuje szef kuchni Łubu Dubu - Magdalena Sanczenko

15:00 – 16:30 „Jak dieta wpływa na odmłodzenie i długowieczność” – Kazimierz Kłodawski – założyciel Szkoły Żywienia Naturalnego

17:00 – 18:30 „Pizza i jej praktyczne kulisy” – Grzegorz Adamiak - właściciel firmy POLFOOD z Zielonej Góry zajmującej się profesjonalnym wyposażeniem lokali gastronomicznych /wykład i warsztaty/

19:00 – 20:30 „Kuchnia syryjska” – Amil Touros
11.00 – 17.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

sobota:
12.00 – 18.00 zabawy dla dzieci, pokazy kuglarzy, zawody w toczeniu fajerki na placu przed dużą sceną prowadzą reprezentanci AWF w Gorzowie
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic” – do strefy sztuki i kulinariów zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
10:00 – 14:00 Filcomania /warsztaty filcowania/ - prowadzi Anna Wojciechowska-Magda, właścicielka pracowni CALMA
godz. 10:00 wykład i warsztaty grupa I. zapisowa
godz. 11:30 warsztaty grupa II. zapisowa
od godz. 13:00 warsztaty otwarte
15:00 – 16:00 „Smak życia – fotografia w podróży” wykład z fotografii z prezentacją zdjęć – Sławomir Sajkowski
16:00 Wernisaż wystawy młodych uczestników warsztatów fotograficznych przeprowadzonych w browarze w Witnicy.
Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej.
Na konkursy dla publiczności zaprasza na swoim stoisku Łukasz Konik.
11.00 – 14.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5.

niedziela:
Pokaz warzenia piwa w ramach wystawy „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej

„Świat toruńskiego piernika”

Ostatnia szansa, by uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach edukacyjnych połączonych z pieczeniem pierników. Z okazji Lubuskich Kulinariów Regionalnych Muzeum Lubuskie zaprasza wyjątkowo w sobotę o 10:30 i 13:30 oraz w niedzielę od 10:00 do 17:00.
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”
Strefa sztuki i kulinariów stworzona przez Instytut Przestrzeni Artystycznej w namiocie przed halą targową. „Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska (Województwo Lubuskie) – Brandenburgia 2007-2013. Fundusz Małych Projektów i Projekty Sieciowe Euroregionu Pro Europa Viadrina oraz ze środków budżetu państwa” „Pokonywać granice poprzez wspólne inwestowanie w przyszłość”.
Konkurs Browaru Witnica
Browar Witnica serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w konkursie na najciekawszą nazwę nowego piwa pszenicznego. Od 31 sierpnia do 1 września, do godz. 12.00, wszyscy chętni, którzy mają ukończone 18 lat, mogą dostarczyć swoje propozycje na stoisko Browaru podczas Lubuskich Kulinariów Regionalnych, w Hali Targowej nr 3, na ul. Przemysłowej. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 1 września o godz. 15.00. Autorzy trzech najlepszych nazw otrzymają atrakcyjne nagrody, natomiast zwycięska propozycja będzie wykorzystana jako oficjalna nazwa piwa pszenicznego  produkowanego przez Browar Witnica.
Szczegóły konkursu, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy można pobrać na oficjalnej stronie Browaru: www.browar-witnica.pl.
„Złota Reneta”
Do boju staną profesjonalni kucharze, którzy dzięki głowie pełnej kulinarnych pomysłów, będą mieli okazję stworzyć unikalną recepturę z wykorzystaniem gorzowskiego specjału jakim jest jabłko reneta landsberska. Rywalizacja polegać będzie na przygotowaniu dania głównego z produktów takich jak: jabłko reneta landsberska, filet z łososia, pomidor truskawkowy oraz piwo witnickie. Liczy się oryginalność receptury oraz smaku.
„Warsztaty smaku”.
W piątek o 16:00 i 18:00 dzieci będą mogły nauczyć się piec ciasteczka, a w sobotę o 16:00 i o 18:00 dorośli będą mogli zabrać się za domowe pączki. Warsztaty będą trwały dwie godziny. Na uczestników warsztatów będą czekały drobne upominki. Nad całością czuwać będzie laureatka wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych Grażyna Dereń, dzięki której na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się Schab Tradycyjny Słubicki oraz chleb domowy na zakwasie.
Informacje o zespołach:
STONEHENGE
Zespół grający muzykę irlandzką i szkocką. Na swoich koncertach tworzą niesamowitą atmosferę       z celtycką nuta w tle. Będzie to okazja by spotkać „facetów w spódnicach”. Zespół zabierze nas do krainy zielonych wzgórz, średniowiecznych zamków, pięknych wybrzeży, celtyckiej kultury, muzyki i śpiewu.
BREAKING NEWS
Chłopcy spotkali Gosię lub, jak kto woli, Gosia spotkała chłopców pewnego jesiennego wieczoru        w poznańskim klubie, gdzie śpiewała. Ona nawet nie marzyła, że ci wspaniali muzycy będą chcieli      z nią grać a oni zastanawiali się, jak to możliwe, że o niej wcześniej nie słyszeli. Połączenie sił zaowocowało niebywałą eksplozją twórczą. Właściwie każdy kawałek jest inny: tu pulsujący beat, tam kropla afrykańskich rytmów, która przyspiesza bicie serca, trochę egzotycznych dodatków z wyprawy na Wschód i już jest. Czasem coś mocniejszego - jakieś funkowe lub rockowe brzemienia, niepokojące solo albo zupełnie szalony, jazzowy odjazd i jak zawsze, rewelacyjny wokal Gosi. A może trochę swingu? Albo klubowe wibracje? Znajdziecie tu wszystko.
URZĄD BEZPIECZEŃSTWA
Zaczęło się jak zwykle przypadkiem. W pewien czerwcowy wieczór 2010r. na jednej sali szpitalnej      w Gorzowie Wlkp. spotkali się starzy znajomi. Zapomniani przez Państwo i Boga, przyjmujący płyny wprost do żył pacjenci wspominali, wspominali i kiedy wyszli, uroiła się idea - aby jeszcze namieszać masom w głowach i rozpocząć rewolucję. I tak oto się stało, że powstał nikomu niepotrzebny, punkowy  twór URZĄD BEZPIECZEŃSTWA. Zaczął powstawać materiał… Co leży na wątrobie popłynęło w tekstach… URZĄD BEZPIECZEŃSTWA NAD WSZYSTKIM CZUWA! Do szybkiego zobaczyska na koncertach!
PODRÓBKA
Pewnego słonecznego, sobotniego popołudnia dwóch przyjaciół – Amigo i Tolek – siedziało na jednym ze zlotów motocyklowych przy drewnianym stole zrobionym z bali. Popijając złocisty napój kontemplowali dźwięki dochodzące z ustawionej nieopodal sceny, produkowane przez kolejny zespół zaproszony na zlot, celem umilania uczestnikom pobytu.
- Jakby to było fajnie, gdyby na zlocie można było usłyszeć utwory o motocyklach, a po koncercie pogadać z muzykami o ich kawałkach – zagaił Amigo.
- No tak, albo nie męczyć się z szukaniem zespołu na zlot, który my organizujemy, tylko zagrać samemu ze swoim zespołem – odpowiedział Tolek.
- Ja tam kiedyś grałem na gitarze, Ty też coś pogrywałeś. Może coś uda się sklecić…
Tak wyglądały narodziny Podróbki – zespołu złożonego z motocyklistów, którzy postanowili połączyć swoje hobby – rock&roll i motocykle.
RWA
Zespół, który w założeniu na pierwszych miejscach stawia na klimat, melodię i ciężar. Grają po to, aby udowodnić niedowiarkom, że heavy metal to nie zawody na najszybsze palce i kończyny, ani na najgłośniejsze wzmacniacze. Nie piszą tego, co chcą usłyszeć masy, tylko to, co bezpośrednio wypadnie z ich głów.  Nie zamykają się w żadnych ramach, komponują tak, jak na daną chwilę im się podoba, bez względu na to czy wychodzi im hard rock, metal progresywny, czy jeszcze coś innego. Już we wrześniu tego roku będzie można to usłyszeć na ich pierwszym albumie krótkogrającym  „Wojna”, który będzie można nabyć na stronie internetowej www.rwa.art.pl oraz na koncertach.
LUXTORPEDA
Grupa powstała w 2010 roku z inicjatywy gitarzysty i wokalisty Roberta Friedricha, znanego                 z zespołów: Acid Drinkers, Arka Noego, Kazik na Żywo i 2Tm2,3. Muzyk do współpracy zaprosił: gitarzystę Roberta Drężka, basistę Krzysztofa Kmiecika, obaj związani z formacją 2Tm2,3 oraz perkusistę Tomasza Krzyżaniaka, znanego już wcześniej z Turbo i Armii, członka grupy Stróże Poranka. W 2011 roku w trakcie nagrywania albumu skład uzupełnił wokalista Przemysław "Hans" Frencel, raper znany z duetu Pięć Dwa Dębiec. Debiutancki album formacji zatytułowany Luxtorpeda ukazał się 9 maja 2011 roku. W sesji nagraniowej wziął udział także Maciej Jahnz, który zarejestrował partie solowe gitary elektrycznej. Pod koniec 2011 roku grupa rozpoczęła prace nad drugim albumem pt. Robaki, który ukazał się 9 maja 2012 roku.
TEA TIME BOOGIE
To zespół wykonujący ekspresyjną i porywającą muzykę Rythm'n Blues, New Orlean's, Ragtime, Boogie. W repertuarze znajdują sią utwory takich mistrzów gatunku jak Ray Charles, Joe Cocker, Louis Armstrong, Blues Brothers, Chris DeBurgh, Leo Sayer, Bob Marley. Finaliści pierwszej edycji programu Must Be the Music.
Opracowano na podstawie materiałów dostarczonych przez organizatorów.
zet
 

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x