2012-08-31, Mija dzień
Rozpoczęły się Lubuskie Kulinaria Regionalne, czyli targi dobrego jedzenia i szlachetnych napitków, przygotowywanych według starych, sprawdzonych receptur. Targi, które noszą także nazwę Festiwalu Brzmienia i Podniebienia potrwają, w hali przy u. Przemysłowej i wokół niej, do niedzielnego wieczoru 2 września br.
W hali i na placu targowym przy ul. Przemysłowej prezentuje się blisko 70 wystawców, firm z rożnych regionów Polski. Producenci miodów, wędlin, serów i przypraw, warzyw i owoców, konfitur i nalewek, browarnicy – w tym z Witnicy, piekarze i cukiernicy. Swoje specjały przywieźli Benedyktyni z Opactwa w Tyńcu, są gorzowscy restauratorzy, a swoją kawiarnię otworzył Zespół Szkół Gastronomicznych. Ale tym razem, na tych wyjątkowych targach, będzie coś znacznie więcej niż tylko do jedzenia picia…
Lubuskie Kulinaria Regionalne to impreza, która ma na celu propagowanie zdrowego i regionalnego jedzenia oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Ważną częścią tegorocznych Kulinariów jest Festiwal Brzmienia i Podniebienia – wyjątkowe wydarzenie dla pasjonatów dobrej muzyki, piwa oraz browarnictwa i jego historii. To tu czeka na nich wszystko to, czego można oczekiwać po imprezach tego profilu na całym świecie: degustacje różnorodnych gatunków regionalnych piw, możliwość nabycia unikatowych, limitowanych piwnych okazów kolekcjonerskich, a także oglądania wystawy zbiorów birofilskich.
My odwiedziliśmy targi jeszcze przed oficjalnym otwarciem. Tłoku nie było, a i wielu wystawców dopiero przymierzało się do prezentacji swoich wyrobów. Miejmy nadzieję, że zgodnie z zapowiedziami organizatorów impreza się rozkręci.
zet.
Już 2 maja, w Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, Gorzów ponownie zamieni się w morze biało-czerwonych barw.