2013-07-09, Mija dzień
Lato to czas, kiedy wzrasta liczba zatruć pokarmowych szerzących się przez żywność i wodę. Żywność, a zwłaszcza kremy z jajek i mleka, mielone mięso oraz ryby stanowią doskonałe podłoże do namnażania bakterii i wytwarzania enterotoksyn. Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody, garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy.
Przetrwaniu i namnażaniu drobnoustrojów w żywności sprzyjają takie czynniki jak nieprawidłowe jej przechowywanie (np. kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie), nieprawidłowy proces obróbki termicznej potrawy (np. niedogotowanie) oraz zakażenia związane z kontaktem ze zwierzętami i owadami. Rozwojowi tego typu zatruć sprzyjają wysokie temperatury.
WSSE w Gorzowie
Od połowy maja użytkowników gorzowskiej wody będzie czekała coroczna podwyżka cen, ustalona przez Wody Polskie jeszcze pod koniec 2022 roku i opublikowana wiosną 2023 roku.