2013-07-11, Mija dzień
Ciastkarnie należą do nielicznych zakładów produkujących środki spożywcze w woj. lubuskim. Ze względu na szczególny charakter produkcji, w tym wykorzystywanie podatnych na rozwój bakterii nietrwałych środków spożywczych, są obiektem częstych kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W 2012 r. w 64 lubuskich ciastkarniach przeprowadzono 149 kontroli, a w I kwartale br. – 16 kontroli. Do badań laboratoryjnych pobrano w tym okresie 102 próbki wyrobów ciastkarskich (87 – w 2012 r., 15 – w br.).Jakość zdrowotna wyrobów ciastkarskich w ubiegłym roku kwestionowana była tylko w dwóch przypadkach z powodu zanieczyszczenia ciast kremowych drobnoustrojem Bacillus cereus mogącym wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe takie jak wymioty, biegunka, podwyższona temperatura. Wobec producentów tych środków spożywczych wdrożono odpowiednie postępowanie.
Wśród uchybień sanitarnych, jakie stwierdzano w kontrolowanych obiektach najczęściej odnotowano:
W celu uzyskania poprawy w 2012 r. wystawiono 17 decyzji administracyjnych nakazujących przedsiębiorcom usunięcie uchybień sanitarno-technicznych (w I kwartale 2013 r. – 1), a winnych nieprzestrzegania podstawowych zasad higieny ukarano 11 mandatami na kwotę 2.050 zł. W I kwartale br. nie stosowano sankcji karnych.
W ubiegłym roku ciastkarnie objęto wzmożonym nadzorem z uwagi na wprowadzanie do obrotu na terytorium kraju, podejrzanego o niewłaściwą jakość zdrowotną, suszu jaj oraz soli technicznej sprzedawanej jako spożywczej. W lubuskich ciastkarniach podczas kontroli nie stwierdzano stosowania suszu jaj, w produkcji były wyłącznie jaja świeże. Natomiast w kilkunastu ciastkarniach stwierdzono sól o podejrzanym pochodzeniu. W takich przypadkach wyegzekwowano wycofanie jej do dostawców lub po zanieczyszczeniu piaskiem użycie do posypywania posesji.
- Należy podkreślić, iż w większości lubuskich ciastkarni prowadzony jest nadzór właścicielski w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Opracowane i wprowadzone są procedury dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz procedury oparte na systemie HACCP* - podsumowuje Elżbieta Matuszkiewicz z Oddziału Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp.
* system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie
Od połowy maja użytkowników gorzowskiej wody będzie czekała coroczna podwyżka cen, ustalona przez Wody Polskie jeszcze pod koniec 2022 roku i opublikowana wiosną 2023 roku.