więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Beniny, Filipa, Judyty , 6 maja 2025

Ciastkarnie są często kontrolowane

2013-07-11, Mija dzień

Ciastkarnie należą do nielicznych zakładów produkujących środki spożywcze w woj. lubuskim. Ze względu na szczególny charakter produkcji, w tym wykorzystywanie podatnych na rozwój bakterii nietrwałych środków spożywczych, są obiektem częstych kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W 2012 r. w 64 lubuskich ciastkarniach przeprowadzono 149 kontroli, a w I kwartale br. – 16 kontroli. Do badań laboratoryjnych pobrano w tym okresie 102 próbki wyrobów ciastkarskich (87 – w 2012 r., 15 – w br.).Jakość zdrowotna wyrobów ciastkarskich w ubiegłym roku kwestionowana była tylko w dwóch przypadkach z powodu zanieczyszczenia ciast kremowych drobnoustrojem Bacillus cereus mogącym wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe takie jak wymioty, biegunka, podwyższona temperatura. Wobec producentów tych środków spożywczych wdrożono odpowiednie postępowanie.

Wśród uchybień sanitarnych, jakie stwierdzano w kontrolowanych obiektach najczęściej odnotowano:

W celu uzyskania poprawy w 2012 r. wystawiono 17 decyzji administracyjnych nakazujących przedsiębiorcom usunięcie uchybień sanitarno-technicznych (w I kwartale 2013 r. – 1), a winnych nieprzestrzegania podstawowych zasad higieny ukarano 11 mandatami na kwotę 2.050 zł. W I kwartale br. nie stosowano sankcji karnych.

W ubiegłym roku ciastkarnie objęto wzmożonym nadzorem z uwagi na wprowadzanie do obrotu na terytorium kraju, podejrzanego o niewłaściwą jakość zdrowotną, suszu jaj oraz soli technicznej sprzedawanej jako spożywczej. W lubuskich ciastkarniach podczas kontroli nie stwierdzano stosowania suszu jaj, w produkcji były wyłącznie jaja świeże. Natomiast w kilkunastu ciastkarniach stwierdzono sól o podejrzanym pochodzeniu. W takich przypadkach wyegzekwowano wycofanie jej do dostawców lub po zanieczyszczeniu piaskiem użycie do posypywania posesji.

- Należy podkreślić, iż w większości lubuskich ciastkarni prowadzony jest nadzór właścicielski w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Opracowane i wprowadzone są procedury dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz procedury oparte na systemie HACCP* - podsumowuje Elżbieta Matuszkiewicz z Oddziału Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp.

* system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie 

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x