2013-09-12, Mija dzień
Wakacje już skończyły, dzieci i młodzież mniej lub bardziej chętnie wrócili do szkoły. Czas na podsumowania. Tym razem dokonał tego gorzowski Sanepid, który kontrolował i monitorował sytuacje na koloniach i obozach w regionie.
W sezonie letnim 2013r. przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzili ogółem 197 kontroli, obejmując nadzorem 185 turnusów wypoczynku dzieci i młodzieży, w tym:
Na turnusach wypoczywało 9.356 dzieci i młodzieży, w tym 7.215 uczestniczyło w turnusach wyjazdowych, a 2.141 w formach w miejscu zamieszkania.
Kontrolą objęto obiekty hotelowe, obiekty sezonowe, obozy pod namiotami, wypoczynek w miejscu zamieszkania. Ocenie poddawano m.in. stan sanitarno-higieniczny i techniczny pomieszczeń mieszkalnych i sanitarnych (liczba miejsc noclegowych, wyposażenie pokoi, zachowanie standardów dostępności do urządzeń sanitarnych i zapewnienie środków higieny osobistej), zaopatrzenie w wodę przeznaczoną do spożycia, warunki do uprawiania sportu i rekreacji, postępowanie z odpadami, stan otoczenia placówki, zapewnienie opieki medycznej. Uchybienia w tym zakresie stwierdzono na 25 skontrolowanych turnusach. Dotyczyły one m.in.:
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wydano 26 decyzji administracyjnych oraz nałożono 13 mandatów karnych na kwotę 2.150,00 zł.
Odnotowano 2 turnusy tzw. "dzikie", tj. takie, w przypadku których organizatorzy nie dopełnili czynności rejestracyjnych w Kuratorium Oświaty.
Rozpatrzono 4 wnioski o interwencję od rodziców i opiekunów dotyczących uchybień w miejscach wypoczynku. Na podstawie przeprowadzonych kontroli jako zasadne uznano jedno zgłoszenie, które dotyczyło podejrzenia zatrucia pokarmowego u uczestników kolonii.
Podczas przeprowadzanych kontroli bloków żywieniowych w stałych bazach obozowych, ośrodkach kolonijnych oraz wypoczynkowych ocenie poddano zarówno higienę personelu, jak i jakość zdrowotną żywności, a także funkcjonowanie systemu identyfikacji dostawców żywności i wdrożenie systemów jakości (kontrola warunków sanitarno-higienicznych transportu, przechowywania środków spożywczych łatwo psujących się, przeprowadzania zabiegów mycia
i dezynfekcji).
- W trakcie kontroli zwracano również uwagę na jakość żywienia dzieci i młodzieży. Ocena sposobu żywienia wykazała, iż w większości przypadków jadłospisy były prawidłowo zestawione pod kątem odżywczym. Posiłki zawierały produkty będące źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, węglowodanów złożonych oraz składników mineralnych i witamin – podkreśla Agnieszka Woźniczka, kierownik Oddziału Higieny Dzieci i Młodzieży WSSE.
Organizatorzy zapewnili dzieciom i młodzieży przebywającej w miejscach wypoczynku opiekę medyczną, która sprawowana była przez pielęgniarki lub ratowników medycznych, w nagłych wypadkach korzystano z miejscowych placówek służby zdrowia. Odnotowano 61 przypadków zachorowań (przeziębienia, bóle brzucha, gardła, zapalenie ucha), 23 drobnych wypadków i urazów (złamania, zwichnięcia stawów, skaleczenia, rany cięte, stłuczenia, otarcia naskórka, ukąszenia komarów i kleszczy) oraz 3 przypadki hospitalizacji z powodu odczynu alergicznego po ukąszeniu przez owada, podejrzenia zatrucia pokarmowego oraz złamania kończyny.
W 2013 roku kontynuowano realizację kampanii edukacyjnej „Bezpieczne i zdrowe wakacje” skierowanej do dzieci, młodzieży, ich rodziców oraz opiekunów i wychowawców.
Podsumowanie
WSSE w Gorzowie
W środę, 2 lipca o godz. 17.30, Delegatura IPN w Gorzowie Wielkopolskim - Centrum Edukacyjne ,,Przystanek Historia", zaprasza na historyczny spacer edukacyjny.