więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Igi, Mamerta, Miry , 11 maja 2025

Sprzedawcy spełniają życzenia klientów. Czy robią to dobrze?

2013-10-28, Mija dzień

We wrześniu br. w całym województwie kontrolowano 114 sklepów mięsno-wędliniarskich oraz placówek handlowych posiadających takie stoiska w zakresie usługi sprzedaży mięsa mielonego i rozbijania mięsa na kotlety na życzenie klienta.

Kontrolowano higienę urządzeń służących do mielenia i rozbijania mięsa oraz procedury

i instrukcje w tym zakresie. W zdecydowanej większości obiektów nieprawidłowości nie stwierdzono. W około 24 procentach skontrolowanych obiektów stosowano niedozwolone praktyki mielenia mięsa „na zapas”, jak również przechowywanie w ladach chłodniczych przygotowanego „na zapas” mięsa rozbitego na kotlety – podsumowuje Małgorzata Stodolak, kierownik Oddziału Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków WSSE.

W trakcie przeprowadzania kontroli, z uwagi na brak dokumentacji pozwalającej na identyfikację źródła pochodzenia mięsa, wycofano i nakazano przekazanie do utylizacji około 50 kg mięsa mielonego oraz ok. 1 kg mięsa rozbitego na kotlety. Przedsiębiorców zobowiązano do przedstawienia dokumentów potwierdzających przekazanie mięsa do utylizacji. Ponadto, w 16 obiektach stwierdzono również nieprawidłowości związane z procedurami opisującymi usługę mielenia i rozbijania mięsa na kotlety na życzenie klienta, w tym:

W trakcie kontroli zobowiązano przedsiębiorców do podjęcia działań naprawczych, jak również przestrzegania zapisów zawartych w opracowanych procedurach.

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami - na osoby winne zaniedbań - nałożono łącznie 24 mandaty karne na kwotę 3.300 zł.

Zdarzały się również sytuacje, że nieopakowane mięso mielone dostarczane było do sklepów wprost z masarni. W takich przypadkach powiadamialiśmy właściwe organy Inspekcji Weterynaryjnej – dodaje M. Stodolak.

W skontrolowanych obiektach zapewnione były warunki do higienicznego mielenia/ rozbijania mięsa i jego sprzedaży. Urządzenia do mielenia i rozbijania mięsa wykonane były ze stali nierdzewnej, utrzymane w czystości i w dobrym stanie sanitarno-technicznym
i higienicznym. Stan sanitarno-higieniczny sklepów podczas kontroli nie budził zastrzeżeń.

Z uwagi na stwierdzone nieprawidłowości w zakresie usługi mielenia i rozbijania mięsa na kotlety na życzenie klienta powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne województwa lubuskiego będą prowadzić wzmożony nadzór w tym zakresie.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x