2013-10-28, Mija dzień
We wrześniu br. w całym województwie kontrolowano 114 sklepów mięsno-wędliniarskich oraz placówek handlowych posiadających takie stoiska w zakresie usługi sprzedaży mięsa mielonego i rozbijania mięsa na kotlety na życzenie klienta.
– Kontrolowano higienę urządzeń służących do mielenia i rozbijania mięsa oraz procedury
i instrukcje w tym zakresie. W zdecydowanej większości obiektów nieprawidłowości nie stwierdzono. W około 24 procentach skontrolowanych obiektów stosowano niedozwolone praktyki mielenia mięsa „na zapas”, jak również przechowywanie w ladach chłodniczych przygotowanego „na zapas” mięsa rozbitego na kotlety – podsumowuje Małgorzata Stodolak, kierownik Oddziału Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków WSSE.
W trakcie przeprowadzania kontroli, z uwagi na brak dokumentacji pozwalającej na identyfikację źródła pochodzenia mięsa, wycofano i nakazano przekazanie do utylizacji około 50 kg mięsa mielonego oraz ok. 1 kg mięsa rozbitego na kotlety. Przedsiębiorców zobowiązano do przedstawienia dokumentów potwierdzających przekazanie mięsa do utylizacji. Ponadto, w 16 obiektach stwierdzono również nieprawidłowości związane z procedurami opisującymi usługę mielenia i rozbijania mięsa na kotlety na życzenie klienta, w tym:
W trakcie kontroli zobowiązano przedsiębiorców do podjęcia działań naprawczych, jak również przestrzegania zapisów zawartych w opracowanych procedurach.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami - na osoby winne zaniedbań - nałożono łącznie 24 mandaty karne na kwotę 3.300 zł.
– Zdarzały się również sytuacje, że nieopakowane mięso mielone dostarczane było do sklepów wprost z masarni. W takich przypadkach powiadamialiśmy właściwe organy Inspekcji Weterynaryjnej – dodaje M. Stodolak.
W skontrolowanych obiektach zapewnione były warunki do higienicznego mielenia/ rozbijania mięsa i jego sprzedaży. Urządzenia do mielenia i rozbijania mięsa wykonane były ze stali nierdzewnej, utrzymane w czystości i w dobrym stanie sanitarno-technicznym
i higienicznym. Stan sanitarno-higieniczny sklepów podczas kontroli nie budził zastrzeżeń.
Z uwagi na stwierdzone nieprawidłowości w zakresie usługi mielenia i rozbijania mięsa na kotlety na życzenie klienta powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne województwa lubuskiego będą prowadzić wzmożony nadzór w tym zakresie.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie
11 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Śmiecenia – święto, która przypomina, że czyste środowisko zaczyna się od odpowiedzialnych decyzji każdego z nas.