2014-04-09, Mija dzień
Do zadań Inspekcji Sanitarnej należy m.in. kontrolowanie jakości jedzenia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego. W ubiegłym roku Sanepid stwierdził liczne nieprawidłowości w jadłopisach skontrolowanych 123 szpitalach, zakładach opiekuńczo-wychowawczych, żłobkach, przedszkolach, szkołach, internatach, czy zakładach pracy naszego województwa.
Oto najważniejsze z nich:
- brak w posiłkach produktów stanowiących źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego,
- podawanie w nadmiernej ilości gorszych gatunków wędlin (np. salcesonu, mielonki, parówek, pieczeni, pasztetów), które są w większości źródłem tłuszczu,
- nadmierną ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego (masła),
- niedostateczną ilość świeżych i przetworzonych warzyw i owoców, zarówno w posiłkach obiadowych, jak i do śniadań i kolacji,
- niski udział produktów o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych i produktów wysokobłonnikowych (ciemne pieczywo, kasze, warzywa strączkowe suche),
- małe urozmaicenie posiłków (potrawy powtarzające się częściej, niż co 7 dni).
Sukcesywnie wzrasta liczba obiektów korzystających z usług firm cateringowych. W roku 2013 pod naszym nadzorem znajdowało się 18 takich zakładów. Podczas kontroli sanitarnych tego typu firm nie stwierdzono zakładów niezgodnych z wymaganiami prawa żywnościowego. Ich stan sanitarno-higieniczny w porównaniu do roku 2012 uległ zdecydowanej poprawie (w 2012 r. nieprawidłowości odnotowano w 12,5 % z nich).
Z uwagi na brak regulacji prawnych, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie mają podstaw do egzekwowania prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. W związku z powyższym przeprowadzane oceny sposobu żywienia, w tym informacje o stwierdzonych nieprawidłowościach, przesyłane są w formie pism intencyjnych do podmiotów odpowiedzialnych za żywienie.
WSSE w Gorzowie
Ciekawi Cię, jak grać w golfa? A może zaczynasz swoją przygodę i chcesz się podszkolić?