więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Brunony, Sławomira, Wery , 17 maja 2025

Woodstock 2014 - Sanepid radzi i zaleca

2014-07-19, Mija dzień

Zagrożeniem zwłaszcza podczas imprez masowych mogą być zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia zakaźnego, które są następstwem spożycia pokarmów lub wody zanieczyszczonych chorobotwórczymi bakteriami, wirusami, pasożytami lub po prostu następstwem nieprzestrzegania zasad higieny czyli tzw. „brudnych rąk”.

medium_news_header_8175.jpg

Chorobotwórcze bakterie mogą wywołać takie choroby jak np.: salmoneloza, kampylobakterioza, jersinioza czy zakażenie wywołane przez biegunkotwórcze szczepy E. coli. Zagrożenie stanowi również wirus zapalenia wątroby typu A (HAV, Hepatitis A Virus) wywołujący tzw. żółtaczkę pokarmową.

W Polsce zatrucia i zakażenia pokarmowe są szczególnie częste wiosną i latem ze względu na panujące wysokie temperatury otoczenia oraz zmianę codziennych warunków życia związaną z podróżami i letnim wypoczynkiem.

POZNANIE PODSTAWOWYCH WŁAŚCIWOŚCI ORAZ MECHANIZMÓW DZIAŁANIA I SPOSOBÓW ROZPRZESTRZENIANIA SIĘ NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANYCH DROBNOUSTROJÓW POMOGĄ KAŻDEMU UNIKNĄĆ LUB PRZYNAJMNIEJ ZMINIMALIZOWAĆ RYZYKO ZACHOROWANIA.

Objawy zatrucia toksynami bakteryjnymi występują w krótkim czasie zwykle po 1-12 godzin od spożycia potrawy i rozpoczynają się nudnościami i wymiotami, zatruciu może ale nie musi towarzyszyć biegunka.

Z kolei zakażenie chorobotwórczymi pałeczkami jelitowymi mogą w zależności od rodzaju bakterii obecnych w skażonej potrawie wywoływać zróżnicowane objawy. Także czas wystąpienia pierwszych objawów jak i ich nasilenie mogą być również różne u poszczególnych osób, objawy choroby mogą wystąpić po kilkunastu godzinach aż do 14 dni. Objawy zakażenia przewodu pokarmowego to najczęściej biegunka, niekiedy z krwią, bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka, ogólne złe samopoczucie.

Niektóre zakażenia np. wirusem HAV mają znacznie dłuższy czas wylęgania od 15 do 50 dni i objawy rzadko kojarzone z zatruciem pokarmowym.

Lepiej jest zapobiegać zatruciu i zakażeniu pokarmowemu niż narażać się na przykre objawy choroby a czasami też na wieloletnie dolegliwości związane z powikłaniami.

Przestrzeganie zaleceń umożliwi otrzymywanie i spożywanie bezpiecznej żywności. Poznanie tych reguł i zrozumienie dlaczego ich przestrzeganie jest tak ważne powinno ułatwić ustrzeżenie się przed zachorowaniem lub spowodowaniem zatrucia u innych osób.

ZALECENIE 1. UTRZYMYWANIE CZYSTOŚCI I PRZESTRZEGANIE ZASAD BEZPIECZEŃSTWA

► ręce myj skutecznie czyli wodą i mydłem nie krócej niż 30 sekund,

► zawsze myj ręce przed jedzeniem (także gdy jesz poza domem) i po skorzystaniu z toalety,

► w podróży używaj higienicznego żelu do rąk lub jednorazowych chusteczek nasyconych roztworem alkoholu,

► myj dokładnie żywność przed spożyciem (np. owoce, warzywa),

► pamiętaj, że najbezpieczniejsza jest żywność poddana obróbce termicznej (poprzez np. gotowanie, smażenie, pieczenie),

► czytaj etykiety na produktach spożywczych – zwłaszcza zwracaj uwagę na datę ważności,

► nie jedz konserw, których opakowanie ma wybrzuszone wieczko – wskazuje to na zepsucie produktu,

► unikaj spożywania pokarmów i picia napojów w miejscach, co do których nie ma pewności, że żywność tam została przygotowana z zachowaniem zasad    bezpieczeństwa zdrowotnego np. z ulicznych straganów,

► przestrzegaj częstego mycia rąk podczas przygotowywania posiłków, w tym zawsze po dotknięciu surowego mięsa, drobiu, ryb, jajek itd.,

► myj i utrzymuj w skrupulatnej czystości wszystkie powierzchnie, przedmioty i urządzenia używane przy przygotowywaniu posiłków,

► chroń żywność przed insektami oraz zwierzętami domowymi i innymi.

ZALECENIE 2. ODDZIELENIE ŻYWNOŚCI SUROWEJ I PRZETWORZONEJ

► surowe mięso, drób i ryby przechowuj oddzielone od innej żywności,

► do obróbki surowej żywności używaj oddzielnych przyrządów takich jak noże czy deski do krojenia,

► żywność przechowuj w osobnych pojemnikach co zapobiega stykaniu się surowych produktów i przygotowanych potraw.

ZALECENIE 3. GOTOWANIE POTRAW W DOSTATECZNIE WYSOKIEJ TEMPERATURZE I PRZEZ DOSTATECZNIE DŁUGI CZAS

► gotuj (piecz) potrawy w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas, zwłaszcza mięso, drób jaja i ryby (np. bakterie Salmonella giną w  temperaturze powyżej 70°C , smażenie powinno odbywać się w temperaturze znacznie wyższej od 100°C, zwykle od ponad 150 do 200°C),

► doprowadzaj potrawy takie jak zupa lub gulasz do zagotowania aby mieć pewność, że osiągnęły one 70°C.

► gotowe potrawy odgrzewaj w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas.

ZALECENIE 4. PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W BEZPIECZNEJ TEMPERATURZE

► nie pozostawiaj przygotowanej potrawy w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny,

► utrzymuj gotowaną potrawę przed podaniem „na gorącej płycie” w temp. wyższej niż 60°C,

► schładzaj niezwłocznie wszystkie ugotowane „na zapas” i łatwo psujące się potrawy, najlepiej do temperatury poniżej 5°C,

► nawet w lodówce nie przetrzymuj żywności zbyt długo,

► nie rozmrażaj zamrożonej żywności w pokojowej temperaturze,

► nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności.

ZALECENIE 5. UŻYWANIE BEZPIECZNEJ WODY I ŚWIEŻYCH SUROWYCH PRODUKTÓW

► używaj bezpiecznej wody (także do robienia kostek lodu), np. poprzez przegotowanie wody, używanie filtrów do uzdatniania wody,

► wybieraj świeże produkty dobrej jakości,

► wybieraj żywność zapewniającą bezpieczeństwo np. pasteryzowane mleko,

► myj w bieżącej wodzie owoce i warzywa, zwłaszcza gdy mają być spożywane na surowo,

► nie jedz żywności po upłynięciu daty przydatności do spożycia.

STOSOWANIE SIĘ DO POWYŻSZYCH ZALECEŃ MOŻE PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZMINIMALIZOWANIA ZAGROŻEŃ ZWIĄZANYCH Z ZATRUCIAMI
I ZAKAŻENIAMI POKARMOWYMI.

Opracowano na postawie: „Zaleceń zdrowotnych  Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Zespół ekspertów NIZP-PZH, 2012 r. [http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/bsl3/Porady_zdrowotne_Euro2012.pdf ]

Wojewódzka Stacja Saniatrno-Epidemiologiczna w Gorzowie

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x