2014-08-22, Mija dzień
Lubuska Inspekcja Sanitarna w czerwcu i w lipcu zwracała szczególną uwagę na artykuły spożywcze (lody, ciasta kremowe, świeże warzywa, owoce i soki), które w okresie letnim mogą być powodem zatruć. Lody w naszym województwie (a pobrano 138 próbek) są bez zarzutów – zapewniają inspektorzy Sanepidu.
21 razy kontrolowano świeże owoce (np. truskawki, maliny, borówki, arbuzy), warzywa (marchew rozdrobniona do natychmiastowego spożycia) oraz kiełki i świeże soki z różnych owoców. Nie stwierdzono zanieczyszczeń mikrobiologicznych, a to one są zazwyczaj przyczyną zatruć pokarmowych.
Spośród skontrolowanych 27 próbek ciast w jednej, w rurce z kremem, stwierdzono obecność pałeczek bakterii Salmonella. W zakładzie stwierdzono nieprzestrzeganie przepisów sanitarnych oraz procedur, szczególnie dotyczących mycia i dezynfekcji jaj. Producent otrzymał zakaz produkcji ciast kremowych oraz nakaz przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń zakładu oraz sprzętu produkcyjnego. Personel zakładu musiał ponownie poddać się badaniom w kierunku nosicielstwa chorób zakaźnych. Po wykonanych zabiegach i okazaniu wyników badań personelu, które nie wykazały nosicielstwa, właściciel poddał badaniom próbną partię rurek i uzyskał pozwolenie na wznowienie produkcji ciast kremowych.
Przeprowadzono 156 kontroli sanitarnych różnych miejsc produkcji i sprzedaży omawianych środków spożywczych. W wyniku kontroli za nieprzestrzeganie przepisów sanitarnych nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 1 000 zł.
Do najczęściej stwierdzanych uchybień należał brak czystości i porządku, niedomyty sprzęt produkcyjny oraz brak bieżących zapisów dotyczących monitorowania systemów zapewnienia jakości.
WSSE w Gorzowie
Widać już zarys budynku przyszłego centrum opiekuńczo-mieszkalnego. Inwestycję za ponad 6 mln złotych realizuje firma Drew -Plast, która na wykonanie prac ma czas do końca stycznia przyszłego roku.