2014-09-27, Mija dzień
Współczesny człowiek pragnie prowadzić satysfakcjonujące i pełne radości życie. Nie jest to możliwe bez utrzymania swego organizmu w dobrym stanie, aby służył nam jak najdłużej. Właściwa dieta jest kluczowym czynnikiem wpływającym na nasze zdrowie. Jednak w dzisiejszych czasach coraz trudniej o proste, nieprzetworzone, pełnowartościowe produkty.
W ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków, a przez ostatnie dwadzieścia lat ilość chemii uszlachetniającej nasze jedzenie wzrosła około trzykrotnie. Regularnie spożywanie tych dodatków może powodować liczne dolegliwości zaczynając od zgagi, alergii, na nowotworach żołądka i jelita grubego kończąc. Konsumenci nie potrafią uchronić się przed tymi niebezpieczeństwami. Dlatego też Klub Zdrowia działający przy gorzowskiej filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej zaprasza mieszkańców Gorzowa na wykład pt. "Szkodliwe dodatki do żywności". Spotkanie poprowadzi mgr Katarzyna Wolińska prelegentka Korespondencyjnej Szkoły Lepszego Życia w Bielsku-Białej. Postara się przybliżyć zagadnienie omawiając budowę konkretnych substancji chemicznych i ich działania na ludzki organizm. Przekaże też praktyczne wskazówki w jaki sposób dokonywać wyborów wśród współczesnej żywności pełnej toksycznych związków. Po wykładzie będzie miała miejsce degustacja potraw wegańskich.
Prelekcja odbędzie się w niedzielę 28 września o godz. 17.00 w siedzibie filii ChSCh w Gorzowie Wlkp. przy ul. Jagiełły 5a. Wstęp wolny.
zet
Widać już zarys budynku przyszłego centrum opiekuńczo-mieszkalnego. Inwestycję za ponad 6 mln złotych realizuje firma Drew -Plast, która na wykonanie prac ma czas do końca stycznia przyszłego roku.