2014-12-14, Mija dzień
13 grudnia weszły w życie nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Etykiety mają teraz być bardziej czytelne (więcej informacji znajdą na nich np. alergicy), dając konsumentowi większe prawo wyboru. Zmiany są efektem ujednolicenia przepisów dot. oznakowania żywności w całej Unii Europejskiej. Określono nawet minimalną wielkość czcionki (1,2 mm lub 0,9 mm w zależności od wielkości opakowania).
Pracownicy barów czy restauracji będą mieli obowiązek informowania gości o zawartości alergenów w serwowanych daniach. Obligatoryjne będzie umieszczanie informacji o kraju pochodzenia żywności. Z etykiety dowiemy się, jak w produkcie jest zawartość soli i ile dolano do niego wody. A także o wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów i białek, a za dwa lata także o wartości odżywczej produktu. Nowe przepisy obejmą także produkty sprzedawane w sklepach internetowych.
Za łamanie nowych przepisów przewidziano karę pieniężną od 500 zł do pięciokrotnej wartości korzyści majątkowej, która zostałaby uzyskana ze sprzedaży tego towaru.
źródło: WSSE w Gorzowie
Wykonawca budowy pierwszego etapu północnej obwodnicy Gorzowa planuje rozpoczęcie prac przygotowawczych, które spowodują konieczność zawężenia części jezdni ul. Górczyńskiej.