2016-10-26, Mija dzień
21 października odbył się w Warszawie finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016”. Na podium stanął zespół z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Maciej Pisarek i Dariusz Serkis zajęli II miejsce. Ich opiekunem jest Paweł Salamon, tegoroczny laureat Kulinarnego Pucharu Polski. Miejsce I przypadło uczniom z Trójmiasta, zaś III młodym kucharzom z Warszawy. Konkurs zorganizowała firma MAKRO Cash & Carry Polska, a partnerstwo strategiczne nad projektem objął Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska.
Jak co roku zadaniem zespołów w ramach finałów konkursu było przygotowanie w ciągu zaledwie 120 minut sześciu porcji dania głównego i deseru z produktów pochodzących z tzw. „black box” (czarnego pudła) – jego zawartość uczestnicy konkursu poznali dopiero w chwili rozpoczęcia zawodów. Paweł Oszczyk, szef kuchni stołecznej restauracji La Rotisserie i Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016, który przewodniczył obradom jury, podkreśla że black box był w tej edycji konkursu wyjątkowo trudny Jego zawartość i podstawowe produkty - w tym dziczyzna - mogły zaskoczyć. Młodzi kucharze musieli na swój własny sposób zinterpretować te produkty i bardzo szybko przeanalizować - mówi mistrz kuchni. To pokazało ich realną wiedzę. W porównaniu z Mistrzostwami w 2015 roku ten stopień trudności był dużo wyższy. Wydaje mi się, że spora część uczestników poradziła siebie dużo lepiej niż w zeszłym roku. Cieszę się, widząc, że następuje progres wśród młodzieży. – dodał.
Potrawy przygotowane przez uczestników konkursu oceniali członkowie jury, w którym poza Pawłem Oszczykiem zasiedli także: Justyna Adamczyk - redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau, Witek Iwański - ,,Młody Talent” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2015 oraz szef kuchni restauracji Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa, Agata Wojda - ze stołecznej restauracji Opasły Tom, szefowa kuchni Roku 2015 Gault & Millau, Michał Bryś - szef kuchni restauracji L’Enfant Terrible, wyróżniony przez Gault & Millau tytułem Szefa Przyszłości w ostatniej edycji przewodnika oraz Michał Kuter - szef kuchni poznańskiej restauracji "A Nóż widelec", nagrodzony przez Żółty Przewodnik tytułem najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej 2016 roku.
Jury było pod wrażeniem poziomu umiejętności, które podczas konkursu pokazali młodzi adepci sztuki kulinarnej. Bardzo szybko wyłoniła się ścisła czołówka - komentuje Paweł Oszczyk. Znalazło się w niej pięć zespołów i szczerze mogę powiedzieć, że przygotowali takie dania, pod którymi my, jurorzy, moglibyśmy się śmiało podpisać. Zaproponowali dania dopracowane, technicznie poprawne, bardzo dobre wizualnie, dobre smakowo i kompozycyjnie.
Jurorka Justyna Adamczyk też dała się zaskoczyć: Młodzież ma do dyspozycji bardzo trudny produkt (dziczyzna), a startuje w konkursie o najtrudniejszej formule (black box). W tym krótkim czasie 120 minut jeden z zespołów zrobił pączki z ricotty, którą, (uwaga!) - zrobili sami w tym czasie, zredukowali maślankę - opowiada redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau. Tego przepysznego pączka położyli na suszonych śliwkach z kawą, a z maślanki zrobili espumę. To był tak fantastyczny deser, że jako jurorzy zamówiliśmy jeszcze po porcji i wszyscy bez wahania uznali, ze mogą ten deser wprowadzić do własnych kart. A ja zamawiałabym go przynajmniej raz w tygodniu.
Wychwalany przez Justynę Adamczyk deser przygotowali laureaci pierwszego miejsca. Jako danie główne podali świetnie przygotowane mięso z sarny, borowiki i ziemniaka pieczonego w popiele.
Laureaci II miejsca w „Mistrzostwach” jako danie główne podali comber z sarny, krokiecik, puree z pietruszki i selera, esencjonalny sos oraz jabłko prażone z czerwoną porzeczką. Na deser zaproponowali brownie z buraczkami, krem czekoladowy z nutą wanilii i słony karmel. Paweł Oszczyk tak ocenił ich prace konkursowe: Młodzi kucharze skupili w przygotowaniach, dużo czasu spędzili na technikach. Najważniejsze składniki ich sukcesu to organizacja i dobra komunikacja, niemałą rolę odgrywa także kreatywność. Ważne, że dalej chcą się szkolić.
Maciej Pisarek i Dariusz Serkis w ramach nagrody odbędą tygodniowy staż w restauracji La Rotisserie pod okiem Pawła Oszczyka oraz zrealizują bony na zakupy w halach MAKRO.
Spędziliśmy wiele czasu razem, ćwicząc pod kątem tego konkursu - komentują laureaci. To były zarówno przygotowania merytoryczne jak i techniczne. Szczególnie istotne było ćwiczenie technik. Jako receptę na sukces w branży kulinarnej młodzi kucharze z Gorzowa Wielkopolskiego wskazują zanjomość produktów, organizację, komunikację i ciężką pracę. Staramy się też być kreatywni, podpatrywać mistrzów - dodają Maciej i Dariusz.
Tegoroczne Mistrzostwa Młodych Kucharzy to ósma edycja w historii konkursu organizowanego przez MAKRO dla młodych kucharzy. Partnerem strategicznym konkursu był Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska, a partnerem głównym firma Danone Waters, właściciel globalnej marki Badoit & Evian. Inicjatywę wspiera także firma Kenwood – producent sprzętów kuchennych oraz marka Provincja. MAKRO będzie kontynuować swoją misję wspierania młodych kucharzy poprzez program „Szef dla Młodych Talentów“, który pozwoli rozszerzyć skalę działań edukacyjnych oraz jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Magdalena Figurna
Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej
MAKRO Cash and Carry Polska S.A.
Ciekawi Cię, jak grać w golfa? A może zaczynasz swoją przygodę i chcesz się podszkolić?