więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Marii, Marzeny, Ryszarda , 26 kwietnia 2025

Sukces znanej gorzowskiej firmy Smaczna Dieta

2019-03-28, Mija dzień

Smaczna Dieta zrobiła najlepsze danie dietetyczne w Polsce! Gorzowska firma zwyciężyła w ogólnopolskim prestiżowym konkursie kulinarnym na najlepsze danie dietetyczne w Polsce.

medium_news_header_24384.jpg

Konkurs odbył się w czasie międzynarodowych targów gastronomicznych w podwarszawskim Nadarzynie. Informacja o sukcesie przyszła w środę późnym popołudniem.

Gorzowski catering dietetyczny reprezentowali szef kuchni Bartosz Ludniewski i jego zastępca Beata Bartoszewska. Do konkursu zakwalifikowało się dziewięć najlepszych ekip z całej Polski. W jury zasiedli najlepsi polscy kucharze i dietetycy, m.in. najlepsza szefowa kuchni w 2018 roku Iwona Niemczewska. - W konkursie liczył się smak i zdrowie, czyli to, czym zajmujemy się na co dzień - mówi Krzysztof Korsak, współwłaściciel Smacznej Diety.

Zwycięska ekipa przygotowała następujące dania: polędwica cielęca, mus z brokułu, galaretka z papryki, ptyś żytni z marchewką i mango, demi glace cielęcy, młoda marchew, wege chips, oliwa pietruszkowa.

Smaczną dietę zbudowali i prowadza Krzysztof Korsak i Andrzej Stefanowicz. Zaczęli siedem lat temu. Od ponad dwóch lat ich biuro mieści się na terenie Starego Bazaru. O tym, że tu ma siedzibę Smaczna Dieta, dość niebanalna restauracja, świadczy szyld na parterowym budynku.

To nietypowa restauracja. Nie ma tu wykwintnie nakrytych stolików z szeregiem srebrnych sztućców i kryształowymi kieliszkami w kilku rozmiarach. Nie ma kelnerek, ani karty dań do wyboru. Są za to pudełka, pięć dokładnie dla każdego klienta, który zdecyduje się na korzystanie z kuchni tej restauracji. Pudełka to pięć posiłków na cały dzień. – Nasi klienci nie robią zakupów, nie gotują, tylko jedzą – mówi Krzysztof Korsak.

Obaj szefowie dbają, aby jedzenie serwowane przez ich restaurację było smaczne, dobrze wyglądało i aby było robione z miejscowych produktów. – My przykładamy wagę do tego, aby wiedzieć, skąd poszczególne produkty pochodzą. To bardzo ważne, aby znać producenta, bo to gwarantuje najwyższą jakość produktu. Lubimy znać miejsce, skąd pochodzi pomidor, który serwujemy naszym klientom – mówi Andrzej Stefanowicz.

Od dziś ich ściana chwały, a właściwie parapet chwały wzbogacił się o kolejną, niezmiernie ważną nagrodę.

Roch

Fot. Archiwum Smacznej Diety

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x