2019-10-25, Mija dzień
W piątek na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbył się finał konkursu na najsmaczniejszy Gorzowski słoik jabłkowy. Zwycięski przepis, na jabłkowe masło (najlepiej z renety landsberskiej), przygotowała Ewa Pietrzak.
Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali blisko 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie zostały ocenione przez mistrzów sztuki kulinarnej - ambasadorów miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawida Szkudlarka, Pawła Salamona i Łukasza Konika. Wybrali trzy najlepsze i przygotowali podczas wspólnego gotowania w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy na terenie GRH. Łukasza Konika podczas gotowania zastąpił Krzysztof Marciniak, również kucharz, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.
Ponad godzinę trwało przygotowanie potraw, później przyszedł trudny czas decyzji. - Mamy spory problem jako eksperci, bo każdy z przygotowanych przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie - podkreślił Paweł Salamon, który przygotowywał dżem dobry. Dawid Szkudlarek, który przygotowywał słodko-słony mikas landsberski podczas werdyktu postawił na słodkie smaki jabłka w miksie i maśle, natomiast opinia Łukasza Konika, którą wydał zaocznie, najwyżej oceniała masło jabłkowe. Masło najlepiej ocenił też wspierający konkursowy finał Krzysztof Marciniak. Ostatecznie, po zapoznaniu się z opinią mieszkańców, eksperci wybrali recepturę na masło jabłkowe Ewy Pietrzak.
Masło jabłkowe - przepis
Idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów deserów. Przygotowywane przez gotowanie jabłek z przyprawami i odrobiną cukru do miękkości. Jednak masło jabłkowe różni się tym, że zamiast zatrzymywać się, gdy jest przyjemne i pyskate, nadal je gotujesz, aż stanie się ciemniejsze, bardziej skoncentrowane, grube i błyszczące. Można użyć do pieczenia ciast, a nawet w sosach mięsnych. Jest dość wszechstronne. Jeśli przetwarzasz go w sterylizowanych słoikach, powinien on zachowywać się niemal bez końca. W lodówce potrwa od kilku tygodni do miesiąca. W zamrażarce około 4-6 miesięcy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i mieszaj, aż się dobrze wymieszają. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego w celu przecieru. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywkę i gotuj na niskim poziomie, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub zapasteryzować w 90 stopniach.
Zwyciężczyni otrzyma nagrodę – szybkowar, ufundowany przez prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agatę Dusińską. Autorka dwóch pozostałych przepisów, na miks labdsberski i dżem dobry, Barbara Feleniak, otrzymała nagrodę pocieszenia, owocowo-warzywny koszyk.
Konkurs Gorzowski słoik jabłkowy dotyczył przetworów z jabłek, które będą podane w słoiku i poddane pasteryzacji. Dodatkowe punkty jurorzy przyznawali za wykorzystanie w przepisie jabłek z renety landsberskiej. W sprawie rodzaju i smaku potrawy, zgodnie z regulaminem, była dowolność. Najważniejszym warunkiem była konieczność wykorzystania jabłek w procesie jej przygotowania.
Konkurs, zorganizowany przez Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych, to próba znalezienia gorzowskiego produktu regionalnego w oparciu o jabłko - renetę landsberską, odmianę wyhodowaną jeszcze w przedwojennym Landsbergu. Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów, a te mogą być świetnym produktem, promującym miasto i pozytywnie wyróżniającym Gorzów na kulinarnej mapie Polski.
Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji UM
Tydzień Seniora w Gorzowie oficjalnie rozpoczęty.