2019-11-19, Mija dzień
Przez dwa dni gorzowskie jabłka i jabłkowe przysmaki będą mogli skosztować uczestnicy konferencji Open Eyes Economy w Krakowie 2019. Na zaproszenie organizatorów prezentujemy tam renetę landsberską z jej kulinarnym potencjałem.
To w Krakowie pierwszy raz będziemy częstować gorzowskim masłem jabłkowym - przysmakiem regionalnym z naszego miasta.
Gorzowskie stoisko zorganizowane zostało w ramach konferencyjnej kawiarni tematycznej. W tym roku podczas Open Eyes Economy Summit prezentują się producenci jabłek i jego przetworów. Gorzów jest m.in. w towarzystwie Grójeckich Jabłek, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Tłoczni Maurer i Jabłek Łąckich oraz Polskiej Ekologii.
Powodem do zaproszenia Gorzowa na krakowską konferencję był niedawno rozstrzygnięty konkurs na najsmaczniejszy Gorzowski Słoik Jabłkowy. Organizatorzy OEES 2019 dostrzegli potencjał renety landsberskiej w promowaniu regionu.
Na gorzowskim stosiku będzie można spróbować smaku landsberskiej renety, gorzowskiego masła jabłkowego oraz innych przysmaków z jabłkiem w roli głównej. Za przygotowanie gorzowskich specjałów na miejscu odpowiada Krzysztof Marciniak, szef kuchni, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Partnerem w organizacji miejskiego stoiska jest Gorzowski Rynek Hurtowy.
Konferencja Open Eyes Economy Summit w Krakowie to międzynarodowy szczyt ekonomiczny, odbywający się w Krakowie od 2016 roku i gromadzący wybitne osobistości ze świata nauki, ekonomii, kultury i polityki. Kongres jest poświęcony ekonomii opartej na wartościach społecznych. Pomysłodawcami wydarzenia są Jerzy Hausner i Mateusz Zmyślony.
Jednym z prelegentów tegorocznej konferencji jest prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki. W roli eksperta weźmie udział w panelu dyskusyjnym: „Relacja Miasto- Wieś: niewidoczne więzi, realne konflikty, czy potencjalne korzyści?
Moderatorem dyskusji będzie prof. dr hab. Jerzy Wilkin z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa. Uczestnikami panelu, obok prezydenta Gorzowa będą m.in: Tomasz Grzegorczyk - dyrektor ds. bezpieczeństwa żywności w Jerónimo Martins, Dmitry Zvyagintsev - policy officer, FAO Regional Office for Europe and Central Asia oraz dr hab. inż. Jacek Pijanowski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji UM
11 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Śmiecenia – święto, która przypomina, że czyste środowisko zaczyna się od odpowiedzialnych decyzji każdego z nas.