więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Dionizego, Nadziei, Zofii , 15 maja 2025

Barszcz po gorzowsku na rynku przy Jerzego

2019-12-18, Mija dzień

W piątek 20 grudnia na ryneczku przy ulicy Jerzego odbędzie się, pod okiem mistrza kucharskiego Pawła Salamona, ambasadora miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem, nauczyciela zawodu w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, przygotowywanie wigilijnego barszczu po gorzowsku.

medium_news_header_26558.jpg

Początek o godzinie 9.00, degustację przewidziano około godziny 11.00. W tym czasie będzie można skonsultować się z mistrzem w sprawach dotyczących przygotowywania wigilijnych potraw.

Barszcz jest popularny w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Barszczem można nazwać każdą kwaśną zupę, która została przygotowana na bazie kapusty kiszonej, zakwasu żytniego, szczawiu albo buraków ćwikłowych. Te ostatnie są najpowszechniejszą podstawą barszczu.

Zarówno barszcz, jak i buraki, znano i lubiano już w średniowieczu. O barszczu wspominał nawet Mikołaj Rej w Żywocie człowieka poczciwego (1567 r.). Ceniono nie tylko jego smak, lecz także właściwości zdrowotne. Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej cytuje słowa Syreniusza (lekarza i przyrodnika): Barszcz nasz polski znajomszy jest każdemu u nas, w Rusi, w Litwie, w Żmudzi, a niźli by się mógł z okolicznościami swymi opisać. Do lekarstwa i do stołu użyteczny, jest barzo smaczny.

Żaneta Sawicka
GRH

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x