więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Dionizego, Nadziei, Zofii , 15 maja 2025

Książka o smakach Gorzowa w 12 odsłonach

2019-12-27, Mija dzień

W ostatnią niedzielę tego roku, 29 grudnia odbędzie się prezentacja albumu kulinarnego „Gorzów – 12 smaków”, dokumentującego spotkania z kulturą i kulinariami grup etnicznych, mniejszości narodowych oraz narodowości od lat mających swoich reprezentantów w Gorzowie Wielkopolskim.

medium_news_header_26598.png

Dzięki projektowi „Gorzów – 12 smaków” w klubie Łubu Dubu odbyło się - otwartych dla mieszkańców miasta i bezpłatnych - 12 spotkań. „Bohaterem” każdego była kuchnia jednej z grup etnicznych, grup regionalnych, mniejszości narodowych czy narodowości zamieszkującej Gorzów Wielkopolski, np. kuchnia łemkowska, ukraińska, wielkopolska, poleska, cygańska, czy tatarska.

Zaproszony gość, reprezentujący mniejszość narodową lub etniczną, opowiadał o tradycji swojej kuchni, jej smakach, charakterystycznych potrawach i przyprawach, a przede wszystkim gotował wspólnie z zebranymi, a potem razem z nimi degustował przygotowane potrawy.

W albumie znajdują się przepisy sporządzanych podczas spotkań potraw, a także reportaże opowiadające o bohaterach spotkań i ich tradycjach.

Projekt „Gorzów - 12 smaków” ma na celu budowanie i wzmacnianie wielokulturowej tożsamości Gorzowa Wielkopolskiego za pomocą najbardziej uniwersalnego „języka” – smaku.

Dariusz Wieczorek
Wydział Promocji i Informacji UM

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x