2019-12-27, Mija dzień
W ostatnią niedzielę tego roku, 29 grudnia odbędzie się prezentacja albumu kulinarnego „Gorzów – 12 smaków”, dokumentującego spotkania z kulturą i kulinariami grup etnicznych, mniejszości narodowych oraz narodowości od lat mających swoich reprezentantów w Gorzowie Wielkopolskim.
Dzięki projektowi „Gorzów – 12 smaków” w klubie Łubu Dubu odbyło się - otwartych dla mieszkańców miasta i bezpłatnych - 12 spotkań. „Bohaterem” każdego była kuchnia jednej z grup etnicznych, grup regionalnych, mniejszości narodowych czy narodowości zamieszkującej Gorzów Wielkopolski, np. kuchnia łemkowska, ukraińska, wielkopolska, poleska, cygańska, czy tatarska.
Zaproszony gość, reprezentujący mniejszość narodową lub etniczną, opowiadał o tradycji swojej kuchni, jej smakach, charakterystycznych potrawach i przyprawach, a przede wszystkim gotował wspólnie z zebranymi, a potem razem z nimi degustował przygotowane potrawy.
W albumie znajdują się przepisy sporządzanych podczas spotkań potraw, a także reportaże opowiadające o bohaterach spotkań i ich tradycjach.
Projekt „Gorzów - 12 smaków” ma na celu budowanie i wzmacnianie wielokulturowej tożsamości Gorzowa Wielkopolskiego za pomocą najbardziej uniwersalnego „języka” – smaku.
Dariusz Wieczorek
Wydział Promocji i Informacji UM
W związku z brakiem możliwości bezpiecznego poruszania się autobusów MZK na odcinku remontowanej drogi od granic miasta do Czechowa od środy (14 maja) do odwołania zawieszona zostaje autobusowa obsługa miejscowości Czechów.