2020-05-21, Mija dzień
Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie w swojej ofercie żywieniowej ma kilkanaście diet specjalistycznych, w tym wegetariańską lub wegańską. Lecznica jest też w stanie spełnić wymagania fruterian, czyli osób żywiących się jedynie surowymi owocami, orzechami i nasionami.
Dla pacjentów, którzy poinformowali personel o stosowanej przez siebie diecie i wymagają posiłków leczniczych zlecanych przez lekarza prowadzącego, szpital przygotowuje dania dostosowane do ich indywidualnych potrzeb. Są one gotowane przez szpitalnych kucharzy pod nadzorem dietetyka i specjalisty od żywienia; muszą dostarczyć pacjentom żywienie zabezpieczające ich całodobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zgodnie z ich preferencjami kulinarnymi i uwzględnieniem aktualnej sytuacji zdrowotnej.
Specjaliści są pewni, że prawidłowe rozpoznanie potrzeb żywieniowych chorych i odpowiednie zaplanowanie jego posiłków skracają przebieg choroby i okres pobytu w szpitalu, zwiększając szansę na wyzdrowienie; zmniejsza się też możliwość wystąpienia powikłań.
Mamy więc w szpitalu m.in. dietę cukrzycową, dla kobiet ciężarnych, niskobiałkową, nerkową, trzustkową, bezglutenową, bezlaktozową, niskotłuszczową, ubogo cholesterolową, wątrobowa, bezmleczną, bogato resztkową i ubogo resztkową, bogato białkowa, bezsolną i niskosodową.
Każdy pacjent otrzymuje 3 posiłki dziennie: śniadania, obiad, kolację. Dzieci dodatkowo II śniadanie i podwieczorek
A.W.
Widać już zarys budynku przyszłego centrum opiekuńczo-mieszkalnego. Inwestycję za ponad 6 mln złotych realizuje firma Drew -Plast, która na wykonanie prac ma czas do końca stycznia przyszłego roku.