2021-01-23, Mija dzień
W piątek 29 stycznia br. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie odbędzie się finał wojewódzki konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik.
Przez kilka godzin adepci sztuki cukierniczej będą tworzyć słodkie arcydzieła. Tematem przewodnim jest „Fantastyka w literaturze”. Tegoroczny konkurs odbywa się przy wsparciu Miasta i Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Gorzowski Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej Karmać kształci w zawodzie cukiernika od wielu lat. Jako jedyna szkoła w regionie wstawia „zawodników”, tj. uczniów w etapie wojewódzkim turnieju, który odbywa się już od 25 lat. W finale wezmą udział cztery uczennice szkoły branżowej pierwszego stopnia ZSG. To uczennice trzeciej klasy. Nagrodą w konkursie będzie możliwość uczestniczenia w finale krajowym we Wrocławiu oraz bony pieniężne od partnera - Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Konkurs organizowany jest pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty, Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców oraz Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie oraz przy wsparciu Miasta i GRH. Izba Rzemiosła i Cech Przedsiębiorców wspierają szkołę finansowo przy organizacji turnieju, podobnie jak większość gorzowskich cukierni, które dbają o to, by uczniom podczas pieczenia i przygotowywania pac konkursowych nie zabrakło produktów.
Współpraca Szkoły z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym jest wypełnieniem zapisów porozumienia zawartego we wrześniu ubiegłego roku. Szkoła i GRH współpracują podczas organizacji miejskich przedsięwziąć na rzecz zdrowia mieszkańców i wzrostu świadomości zdrowego żywienia i stylu życia.
Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik odbywa się co roku, od 25 lat. Biorą w nim udział uczniowie klas trzecich zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie cukiernik. Tematyka turnieju obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych poszerzone o literaturę zawodową. Temat przewodni tegorocznej edycji turnieju „Fantastyka w literaturze”. Etap wojewódzki składa się z części teoretycznej i części praktycznej. Część praktyczna polegała na sprawdzeniu umiejętności praktycznych uczniów.
Po raz pierwszy będzie można podpatrzeć uczniów podczas pracy. Do rejestrowania przebiegu konkursu zapraszamy dziennikarzy.
Konkurs rozpoczyna się o godzinie 8.00 częścią teoretyczną, a od godziny 9.30 uczniowie rozpoczną realizację zadań praktycznych, czyli będzie pieczenie, gotowanie i dekorowanie. Zakończenie pracy planowane jest na godzinę 14.30, przed godziną 15.00 odbędzie się uroczysty finał konkursu z wręczeniem nagród i udziałem partnerów.
Rok 2021 jest wyjątkowy dla Zespołu Szkół Gastronomicznych, to bowiem rok 75. jubileuszu placówki.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Foto: archiwum szkole ZSG w Gorzowie
W związku z brakiem możliwości bezpiecznego poruszania się autobusów MZK na odcinku remontowanej drogi od granic miasta do Czechowa od środy (14 maja) do odwołania zawieszona zostaje autobusowa obsługa miejscowości Czechów.