więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Agnieszki, Amalii, Czecha , 20 kwietnia 2024

Sadzimy renetę landsberską

2021-03-04, Mija dzień

Marzec w ogrodzie jest bardzo ważnym miesiącem, gdyż wreszcie zawita do nas upragniona wiosna. Kończymy cięcie drzew owocowych i sadzimy młode drzewa owocowe – jabłonie, grusze, morele i brzoskwinie.

medium_news_header_29858.jpg

Gorzowski Rynek Hurtowy szczególnie zachęca do posadzenia jednego z symboli naszego miasta – renety landsberskiej, którą będzie można kupić w drugiej połowie miesiąca na ryneczku przy Jerzego.

 Aby zapewnić zdrowy wzrost drzew i obfite plony w naszym ogrodzie, powinniśmy regularnie, corocznie przeprowadzać cięcie drzew i krzewów owocowych. Poprzez cięcie możemy nadawać młodym roślinom pożądane kształty i stymulować wyrastanie nowych, silnych pędów. Zmniejszenie liczby gałęzi sprzyja lepszemu dostępowi światła do wnętrza korony, a także poprawia przewiewność, co w efekcie sprawia, że liście i pędy szybciej obsychają po opadach deszczu oraz nocnej rosie.

 Opryski drzew owocowych w marcu pozwalają uniknąć groźnych chorób roślin, których zwalczenie w późniejszym terminie często bywa już niemożliwe. Dlatego, obok cięcia drzew, są one jednymi z najważniejszych wiosennych zabiegów w ogrodach i sadach.

 Od początku marca wysiewamy nasiona do produkcji rozsady warzyw. W tym terminie wysiewamy warzywa kapustne, takie jak kalarepa, kalafior, kapusta głowiasta i brokuły. W marcu siejemy też sałatę masłową i kruchą, które nieco później będziemy przesadzać bezpośrednio do gruntu. W drugiej połowie marca do doniczek lub skrzyneczek wysiewamy paprykę i pomidory.

 Marzec to czas sadzenia na balkonach kwitnących wiosną roślin dwuletnich. Od wielu lat hitem w tym okresie jest bratek ogrodowy. Bratki na ryneczku przy Jerzego będą dostępne w niezliczonej ilości barw i w różnych rozmiarach. Tak szeroki wybór zadowoli nawet najbardziej wymagających nabywców.

 Reneta landsberska została wyhodowana w naszym mieście w 1840 roku, jest bardzo mało wymagającą odmianą jabłoni. Jej smak zależy od tego, gdzie i w jakich warunkach jest posadzona - idealnym dla niej będzie miejsce przewiewne, w pełnym słońcu. Miąższ jabłek jest delikatny, kruchy, soczysty i słodko-winny - doskonale nadaje się na szarlotkę, soki lub wino. Owoce dojrzałość osiągają w październiku, a do spożycia najlepsze są w grudniu lub w styczniu.

(ip)

Fot. GRH
X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x