więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Agnieszki, Magdaleny, Serwacego , 13 maja 2025

Warzywa, owoce i ich przetwory to fundament zdrowia

2021-04-30, Mija dzień

W Gorzowie zainaugurowano działania - w ramach ogłoszonego przez ONZ - Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw.

medium_news_header_30290.jpg

Urząd Miasta, wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym i Zespołem Szkół Gastronomicznych, będą przekonywać mieszkańców do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie. Na cały rok zaplanowano działania, eventy i kulinarne niespodzianki, z udziałem i dla gorzowian, by zaprezentować dobroczynny wpływ witamin na nasze zdrowie.

W ramach inauguracji działań kilkudziesięciu mieszkańców Gorzowa otrzymało w piątek od Gorzowskiego Rybku Hurtowego składające się z warzyw i owoców „bukiety witam” oraz sałatki warzywne, przygotowane przez uczniów „gastronomika”.

- Owoce i warzywa zawierają w sobie witaminy i wartości odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Eksperci zalecają, aby dorosła osoba codziennie zjadła co najmniej 400 gramów owoców i warzyw – przypomniała Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji i Informacji Urzędu Miasta.

- Będzie smacznie, jeżeli pandemia pozwoli, będziemy konsumować, próbować, będziemy to czynić w różnych miejscach Gorzowa. Przewidujemy wspólne gotowanie, częstowanie, bo warzywa, owoce i ich przetwory w codziennym jadłospisie to fundament zdrowia – powiedziała prezes GRH Agata Dusińska.

- Nasi uczniowie, nauczyciele, szefowie kuchni podczas tych eventów na pewno podrzucą parę ciekawych pomysłów, przepisów na to, co można zrobić z warzyw i owoców – dodał dyrektor ZSG Paweł Cierach.

Owoce i warzywa są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każda dorosła osoba codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów. 

W dzisiejszych czasach, przy bardzo niskich cenach produktów wysoko przetworzonych i dań typu fast food, nic dziwnego, że zapominamy o największej skarbnicy witamin i składników mineralnych w naszej diecie, jaką są warzywa i owoce. Nie zawsze zdajemy sobie sprawy z niesamowitych korzyści zdrowotnych, jakie oferują. Pamiętaj, aby każdy Twój posiłek był bogaty w warzywa, owoce zjadaj dwa, trzy razy dziennie. Chcesz być zdrowy? Jedz owoce i warzywa!

Dariusz Wieczorek

Wydział Promocji i Informacji

Fot. Jan Wojtanowski

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x