2021-04-30, Mija dzień
W Gorzowie zainaugurowano działania - w ramach ogłoszonego przez ONZ - Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw.
Urząd Miasta, wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym i Zespołem Szkół Gastronomicznych, będą przekonywać mieszkańców do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie. Na cały rok zaplanowano działania, eventy i kulinarne niespodzianki, z udziałem i dla gorzowian, by zaprezentować dobroczynny wpływ witamin na nasze zdrowie.
W ramach inauguracji działań kilkudziesięciu mieszkańców Gorzowa otrzymało w piątek od Gorzowskiego Rybku Hurtowego składające się z warzyw i owoców „bukiety witam” oraz sałatki warzywne, przygotowane przez uczniów „gastronomika”.
- Owoce i warzywa zawierają w sobie witaminy i wartości odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Eksperci zalecają, aby dorosła osoba codziennie zjadła co najmniej 400 gramów owoców i warzyw – przypomniała Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji i Informacji Urzędu Miasta.
- Będzie smacznie, jeżeli pandemia pozwoli, będziemy konsumować, próbować, będziemy to czynić w różnych miejscach Gorzowa. Przewidujemy wspólne gotowanie, częstowanie, bo warzywa, owoce i ich przetwory w codziennym jadłospisie to fundament zdrowia – powiedziała prezes GRH Agata Dusińska.
- Nasi uczniowie, nauczyciele, szefowie kuchni podczas tych eventów na pewno podrzucą parę ciekawych pomysłów, przepisów na to, co można zrobić z warzyw i owoców – dodał dyrektor ZSG Paweł Cierach.
Owoce i warzywa są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każda dorosła osoba codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów.
W dzisiejszych czasach, przy bardzo niskich cenach produktów wysoko przetworzonych i dań typu fast food, nic dziwnego, że zapominamy o największej skarbnicy witamin i składników mineralnych w naszej diecie, jaką są warzywa i owoce. Nie zawsze zdajemy sobie sprawy z niesamowitych korzyści zdrowotnych, jakie oferują. Pamiętaj, aby każdy Twój posiłek był bogaty w warzywa, owoce zjadaj dwa, trzy razy dziennie. Chcesz być zdrowy? Jedz owoce i warzywa!
Dariusz Wieczorek
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Jan Wojtanowski
Lubuska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) wykryła w dwóch sklepach w Gorzowie 1162 sztuki podrabianego towaru.