więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Igi, Mamerta, Miry , 11 maja 2025

Wielkie gotowanie na ryneczku Jerzego

2021-10-27, Mija dzień

Najlepsi gorzowscy kucharze przygotują najlepszą w mieście zupę dyniową.

Grafika: Jan Wojtanowski
Grafika: Jan Wojtanowski

Będzie można jej spróbować podczas III Festiwalu Dyni i Chryzantem na gorzowskim ryneczku przy Jerzego. Zapraszamy w piątek 29 października, od godziny 9.30.

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się zupa dyniowa. O tym, czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich „kulinarnych sztuczek” użyć w procesie przygotowania opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie (nauczyciele i absolwenci). A wszystko w najbliższy piątek, 29 października na ryneczku przy ulicy św. Jerzego.

Kamil Tużnik, Bartosz Wicherek i Dawid Tillmann wraz z uczniami będą gotować zupę dyniową i częstować nią klientów targowiska. Gotowanie rozpacznie się około godziny 9.30, a na degustację zapraszamy po godzinie 10.00. Na klientów tego dnia czekają też inne niespodzianki. 

Okazją do wspólnego gotowania będzie III edycja Festiwalu Dyni i Chryzantemy oraz trwający Międzynarodowy Rok Warzyw i Owoców. Przypomnijmy, w jego ramach Gorzowski, Rynek Hurtowy, „Gastronomik” i Urząd Miasta organizują przez cały rok wydarzenia, których celem jest przekonanie gorzowian do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.

Festiwal Dyni i Chryzantemy jest organizowany w ostatni piątek października.

- Festiwal jest okazją, by kupcy w sposób szczególny wyeksponowali swój towar, a my zadbamy o to, by tego dnia nikt nie wyszedł z ryneczku bez dyni czy donicy z chryzantemą – powiedziała prezes GRH Agata Dusińska.

Dyniowe gotowanie to kolejna wspólna kulinarna akcja GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. Na gorzowskim ryneczku przy Jerzego powstał gorzowski przysmak jabłkowy - masło z renety lansberskiej oraz gorzowski barszcz wigilijny, który wspólne gotowali Paweł Salamon, Krzysztof Marciniak i Dawid Szkudlarek

Miasto, GRH i „Gastronomik” działają wspólnie po zawarciu we wrześniu 2020 porozumienia o współpracy, którego patronem jest prezydent miasta Jacek Wójcicki.

Wydział Promocji i Informacji

Grafika: Jan Wojtanowski

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x