2021-12-10, Mija dzień
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W ten magiczny czas wprowadzać nas mają piękne świąteczne ozdoby, które z początkiem grudnia pojawiły się na ulicach naszego miasta, a także przeróżne wydarzenia, w które obfituje okres przedświąteczny.
Święta Narodzenia Pańskiego należą do ulubionych świąt Polaków, którzy celebrują je w gronie najbliższych osób. Jest to czas, który pozwala, aby na chwilę zatrzymać się, odpocząć od codziennych trosk i bezgranicznie poświęcić się rodzinie.
Tradycją w wielu polskich domach jest, że w Wigilię na stole pojawia się 12 potraw. Liczba ta symbolizuję dwunastu apostołów. Wśród dań postnych serwowanych w wigilijną kolację znajduje się, m.in. barszcz czerwony podawany z uszkami lub pierogami.
Gorzowianie, którzy nie umieją jeszcze gotować, bądź chcą podpatrzeć profesjonalnych kucharzy w gotowaniu barszczu będą mieli ku temu znakomitą okazję. W piątek, 17 grudnia na Starym Rynku specjaliści sztuki kulinarnej będą od podstaw gotować barszcz… po gorzowsku. Start o godzinie 17.
Kucharze z naszego miasta krok po kroku będą omawiać kolejne etapy powstawania zupy, opowiedzą o jej recepturze, a także zdradzą tajniki, które sami wykorzystują w swojej kuchni.
Po wspólnym gotowaniu przyjdzie czas na degustację. O ekologiczne produkty, najwyższej jakości od lokalnych producentów, niezbędne do przygotowania barszczu, zadba Gorzowski Rynek Hurtowy.
Zachęcamy do wspólnego gotowania. A jak ktoś już chciałby spróbować samego ugotować barszcz to przypominamy przepis znanego gorzowskiego szefa kuchni Pawła Salomona.
DW
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się najbardziej kolorowa impreza tego lata!