2021-12-10, Mija dzień
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W ten magiczny czas wprowadzać nas mają piękne świąteczne ozdoby, które z początkiem grudnia pojawiły się na ulicach naszego miasta, a także przeróżne wydarzenia, w które obfituje okres przedświąteczny.
Święta Narodzenia Pańskiego należą do ulubionych świąt Polaków, którzy celebrują je w gronie najbliższych osób. Jest to czas, który pozwala, aby na chwilę zatrzymać się, odpocząć od codziennych trosk i bezgranicznie poświęcić się rodzinie.
Tradycją w wielu polskich domach jest, że w Wigilię na stole pojawia się 12 potraw. Liczba ta symbolizuję dwunastu apostołów. Wśród dań postnych serwowanych w wigilijną kolację znajduje się, m.in. barszcz czerwony podawany z uszkami lub pierogami.
Gorzowianie, którzy nie umieją jeszcze gotować, bądź chcą podpatrzeć profesjonalnych kucharzy w gotowaniu barszczu będą mieli ku temu znakomitą okazję. W piątek, 17 grudnia na Starym Rynku specjaliści sztuki kulinarnej będą od podstaw gotować barszcz… po gorzowsku. Start o godzinie 17.
Kucharze z naszego miasta krok po kroku będą omawiać kolejne etapy powstawania zupy, opowiedzą o jej recepturze, a także zdradzą tajniki, które sami wykorzystują w swojej kuchni.
Po wspólnym gotowaniu przyjdzie czas na degustację. O ekologiczne produkty, najwyższej jakości od lokalnych producentów, niezbędne do przygotowania barszczu, zadba Gorzowski Rynek Hurtowy.
Zachęcamy do wspólnego gotowania. A jak ktoś już chciałby spróbować samego ugotować barszcz to przypominamy przepis znanego gorzowskiego szefa kuchni Pawła Salomona.
DW
Lada dzień pojedziemy nową nawierzchnią ulicy Kosynierów Gdyńskich.